Италианският певец и композитор Тото Кутуньо почина на 80 години,

...
Италианският певец и композитор Тото Кутуньо почина на 80 години,
Коментари Харесай

Почина Тото Кутуньо

Италианският артист и композитор Тото Кутуньо умря на 80 години, заяви организация АНСА.

Певецът е умрял през днешния ден към 16 часа в болничното заведение " Сан Рафаеле " в Милано, където е бил приет в болница след дълго боледуване.

Новината заяви неговият управител Данило Манкузо и като изясни, че здравето на артиста се е влошило през последните месеци.

Преди малко повече от месец създателят на песни навърши 80 години.

Bъпреки че е един от най-известните италианци в чужбина, Тото Кутуньо излъчва онази искреност и топлина, които лъхат и от песните му. Над 100 милиона копия са продадени от тях в света до момента, което го прави четвъртия най-продаван италиански артист за всички времена (заедно с Лучано Павароти и след Адриано Челентано, Мина и Пати Право).

Сам или с група Кутуньо е взел участие 15 пъти на фестивала в Сан Ремо. През 1980 година го печели с песента “Соло ной ”. Три години по-късно взе участие с “Л'италиано ” - макар че не печели, песента изкачва всички ранглисти в Италия и Европа, превеждат я и на доста езици.

Тото Кутуньо е бил и 6 пъти втори и веднъж трети на “Сан Ремо ”. Хитове стават и други негови песни като “Ун естате кон те ”, “Серената ”, “Емоциони ”.

Няколко пъти обаче на почетната стълбица на фестивала се класират песни, написани от Тото Кутуньо за други реализатори – от Фаусто Леали и Доменико Модуньо до “Рики е повери ”.

През 1990 година с песента “Инсиеме ” Тото Кутуньо печели Евровизията в Загреб.

Сред изпълнителите, за които основава музика, изпъква изключително Адриано Челентано – за него музикантът написа едни от най-успешните песни в кариерата му.

Салваторе (Тото) Кутуньо се ражда в Тоскана през 1943 година, само че израства в град Ла Специя (Лигурия).

Началото на кариерата си в музиката започва като барабанист в разнообразни групи, след което основава лична – “Албатрос ”, в която стартира да се изявява и като артист. Първия си триумф групата пожънва с написаната от Тото Кутуньо ария “Африка ”, която по-късно става световноизвестна с името L'ete indien във френската версия на Жо Дасен (на снимката).

Кутуньо е създател на музиката за едни от най-популярните песни освен на Жо Дасен, а и на Джони Холидей, Мирей Матийо, Далида и други

Освен в музиката Кутуньо реализира триумф и в малкия екран, защото е водещ на някои от най-успешните излъчвания по РАИ.

През 2013 година Тото се връща на фестивала в Сан Ремо, където пее с хора на Червената войска и получава специфична премия за кариера. Това става след няколкото години, които прекатурват живота му. През януари 2007 година той научава, че има израстък на простатата. Оперира се, подлага се на терапия и идната година взе участие на “Сан Ремо ” с “Ун фалко кюзо ин габия ”, с която става четвърти.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР