Италианските държавни облигации се намират под натиск от продажби за

...
Италианските държавни облигации се намират под натиск от продажби за
Коментари Харесай

Напрежение на италианския дългов пазара преди правителствената среща за бюджета на страната за 2019 година



Италианските държавни облигации се намират под напън от продажби за втора поредна сесия на търговия преди плануваната за петък среща на топ министри от антисистемното държавно управление, на която ще се разисква бюджета на страната за идната година.

Според Ройтерс срещата е планувана да започва от 12:00ч. наше време, като в това време италианската преса оповестява, че има съществени различия в държавното управление по отношение на проектите за държавните разноски за 2019-а година.

Анализатор на банката Commerzbank отбелязва, че вложителите са обезпокоени, че може да се стигне до провеждането на предварителни избори, в случай че италианският стопански и финансов министър Джовани Триа бъде заставен да подаде оставка. От известно време насам Джовани Триа е подложен на напън от редица други представителите на съдружно държавно управление и по-специално от вицепремиера и началник на крайно-дясната партия " Лига " - Матео Салвини, защото те упорстват пред финансовия министър да усили внезапно разходната част на проектобюджета за идната година и да се опълчи на бюджетните прави на Европейския съюз.

Всички това води до продажби на италиански облигации и до растеж на тяхната рентабилност за втора поредна сесия на търговия. В петък доходността на краткосрочните 2-годишни бумаги нараства с близо 30 базисни пункта към 1,265%, до момента в който доходността на 10-годишните облигации се покачва с 12 базисни пункта към 3,044%. Това са най-високи равнища на доходността на италианските краткосрочни и дълготрайни облигации от 11-ти юни насам - малко откакто в края на май беше образувано новото ръководещо болшинство и антиситемното държавно управление на Апенините сред популисткото придвижване " Пет Звезди " и крайна-дясната партия " Лига ".

Предстоящото разискване на бюджета на Италия за идната година се отразява отрицателно и на борсата в Милано, като за разлика от останалите тържища на остарелия континент, които отварят на положителна територия, италианският фондов показател MIB започва петъчната търговия с намаляване от 0,27%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР