Италиански великденски козунак “Панетоне Невъзможно е да си представите италианската

...
Италиански великденски козунак “Панетоне Невъзможно е да си представите италианската
Коментари Харесай

Италиански великденски козунак “Панетоне”. Запишете си рецептата!

Италиански великденски козунак “Панетоне ”

Невъзможно е да си визиите италианската великденска софра без вкусния козунак “Панетоне ”. Според формалната история този козунак за първи път е изпечен през 16 век за херцог Людовико ил Моро по лична рецепта, която не се е трансформирала от този момент.

Според една легенда името му идва от италианския пан дел звук, което значи „ луксозен самун “.

 Италиански великденски кекс

Самите италианци обичат да свързват външния тип на този кулинарен шедьовър с сантименталната легенда за млад мъж на име Тони от заможно и авторитетно семейство, който се влюбил в дъщерята на милански пекар.

 Италиански великденски кекс

За да бъде по-близо до възлюбената си, Тони станал чирак на татко й, с цел да може момичето да му обърне внимание, той измислил рецепта за необикновен апетитен сладостен самун под формата на купол със стафиди, лимонова кора и комат портокал. Оттук и името на тортата – Пани ди Антонио („ Хлябът на Тони “).

Оригиналната рецепта е елементарна, макар че може да варира леко според от продуктите и вашите лични стремежи. Има вид с шоколад, с кедрови ядки и екзотични плодове. И защото всеки, който го е опитал, го харесва, през днешния ден “Панетоне ” е горделивост освен на Италия, само че и на Франция, Испания и даже на Латинска Америка!

Съставки:
850 г брашно
25 г квас
50 г захар за маята
1 супена лъжица захар за маята
180 г масло
2 яйца
4 жълтъка
150 г стафиди
100 г захаросани плодове
100 г орехи
1,5 ч.л. сол
кората на един приблизително огромен лимон
1/2 с.л. вода

Приготвяне:
Разтворете маята и захарта в топла вода. Добавете половин чаша брашно и разбъркайте. Оставете под забрадка за 20-30 минути.

Настържете кората на ситно ренде, пробвайки се да не докосвате бялата част на лимона.

Сложете останалото брашно върху дървена повърхнина. Направете дребна дупка и поставете в нея разтопеното масло, настъргана кора, захар, яйца, жълтъци и задействаната квас.

Омесването на тестото ще ви отнеме най-малко 10 минути. То би трябвало да е задоволително еластично и разтегливо, съвсем като дъвка.

Добавете захаросаните плодове, стафидите и орехите, разбъркайте. Оставете тестото за 1,5 часа на топло място, до момента в който размерът на тестото най-малко се удвои.

Запълнете с тесто 1/3 от размера на съда за печене, като авансово го покриете с хартия за печене.

Оставете за 1 час на топло място, тъй че тестото да запълни формата до ръба.

Вижте още: Епидемия от боязън: по какъв начин да избегнем суматохата поради ковид?

Печете козунака за 15 минути във фурна, авансово загрята на 190 градуса, по-късно още 20-30 минути при температура 160 градуса. Готовността проверете с дървена съчка.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР