Италианската частна корабна компания Grimaldi и воденият от нея консорциум

...
Италианската частна корабна компания Grimaldi и воденият от нея консорциум
Коментари Харесай

Италианската Grimaldi спечели концесията на гръцкото пристанище в Игуменица

Италианската частна корабна компания Grimaldi и воденият от нея консорциум ще придобие 67% от акциите на пристанище Игуменица в Западна Гърция. Офертата на спечелилия в процедурата е 84 млн. евро.

В консорциума присъединяване вземат и гръцкото поделение на Grimaldi - Minoan Lines, както и локалната Investment Construction Commercial & Industrial (ICCI). ICCI с миноритарен дял 10%. Концесията включва правото за извънредно потребление и ръководство на активите на пристанищната зона на Игуменица, рибарските заслони на Сагиада и Платария и заслона за яхти на Сивота, се споделя в формалното известие на италианската компания.

" Готови сме да влагаме в разрастването на пристанището на Игуменица и в това време в развиването на комерсиалните пътища към античната Виа Егнация, основна врата на която е пристанището ", сподели ръководещият шеф на Grimaldi Group Емануеле Грималди в известието. " Нашата група от дълго време е главният клиент на пристанището и в този смисъл придобиването на по-голямата част от нейния акционерен капитал е част от по-широка тактика за отвесна интеграция. В допълнение, посредством нашите вложения в пристанището ние целим да улесним развиването на локалната стопанска система ", прибавя Грималди.
Реклама
Игуменица е основното пристанище на Епир и едно от най-големите търговски пристанища в Гърция. Именно това прави обекта стратегически за връзките сред континентална Гърция и останалата част от Европа, изключително Италия.

Градът Игуменица е в западния завършек на огромна автомагистрала, която свързва Турция с Гърция и Йонийско море. Това прави пристанището основна артерия за туристи и артикули, които текат към и от адриатическите терминали на Италия Бриндизи и Анкона. Според пристанищната администрация на Игуменица към 2.5 млн. пасажери и 250 хиляди камиона минават през терминала всяка година. Пристанището обаче няма железопътна връзка.

Гръцкото държавно управление от няколко години насам се стреми да притегли частни вложения в Игуменица и други районни пристанища. Причината е, че това е част от по-широк проект за приватизация, с цел да се трансформира страната в основен логистичен център за артикули от Азия към Европа. По този метод Атина се надява да подтиква икономическия напредък.

През последното десетилетие Гърция събра повече от 7 милиарда евро от приватизации като част от трите си интернационалните избавителни стратегии, които изтекоха през 2018 година Кой е купувачът Grimaldi Group е основана през 1947 година, и е интегрирана мултинационална логистична група, профилирана в морския превоз на коли, преносими товари, контейнери и пасажери. Компанията е напълно благосъстоятелност на едноименната фамилия, като централата й се намира в Неапол. Флотът на Grimaldi Group включва над 130 кораба, от които към 120 са владеене на компанията. Средната възраст на корабите е доста под междинната за промишлеността, като ситуацията е същото и при потребния живот на корабите. Компанията предлага услуги до над 140 пристанища в 50 страни и 4 континента.
Реклама Свързани публикации Напрежението сред Гърция и Турция още веднъж се повишава 3 октомври 2022, 06:55 Солунското пристанище пусна услуга с товарни влакове до Ниш 24 август 2022, 12:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР