Италианската актриса, сценаристка и режисьорка Сибила Барбиери почина на 58

...
Италианската актриса, сценаристка и режисьорка Сибила Барбиери почина на 58
Коментари Харесай

Италианска актриса се подложи на асистирано самоубийство в Швейцария

Италианската актриса, сценаристка и режисьорка Сибила Барбиери умря на 58 г.в швейцарска клиника, където сама избра да отиде, с цел да постави завършек на живота си.

Римлянката взела решението си след 10-годишна борба с онкологично заболяване. Тя била терминално болна. Новината за самоубийството на Барбиери беше дадена от асоциацията „ Лука Кошони ", чийто консултант беше самата актриса.

Тя избрала да пътува до Швейцария, където да вземе саморъчно смъртоносното хапче, откакто това ѝ било отказано от римските здравни служби. Те отхвърлили настояването й да се възползва от правото на здравна помощ за доброволна гибел. Властите се аргументирали с обстоятелството, че Барбиери не отговаряла на едно от четирите условия, планувани от решение на Касационния съд в Рим. В присъда от 2019 година, касаеща станалия прочут като случая „ Капато-диджей Фабо ", Върховният съд постанови, че достъп до доброволна гибел може да има единствено човек, който е в положение да се „ самоопредели ", в случай че е обиден от необратима патология, в случай че болестта му е източник на физическо или психическо страдалчество, което страдащият счита за непоносими, и в случай че е подвластен от поддържащо живота му лекуване.

В случая с Барбиери здравната комисия постановила, че актрисата не дава отговор на последния аршин.

„ Това е доста тежка дискриминация за онкологично болните и за тези, които не са терминално заболели ", разяснява актрисата във видео преди заминаването си за клиниката. В него тя сподели, че решила по свое предпочитание да изиска помощ, отивайки в Швейцария, защото разполагала с 10 хил.евро, нужни за самоубийството в клиника. „ Но какво ще вършат всички тези заболели, които са наказани на гибел от болестта си, а не могат да се самоубият, тъй като нямат пари или не разполагат с информация? ", попита Барбиери, представена от 24 часа.

Тя беше съпроводена до Швейцария от сина си и от някогашния сенатор от Радикалната партия Марко Пердука. И двамата се самосезираха пред управляващите и рискуват до 12 г.затвор съгласно италианския закон.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР