Историята трябва да се чете такава, каквато е, а не

...
Историята трябва да се чете такава, каквато е, а не
Коментари Харесай

Милотинова: Правителствата са временни, историята е вечна

Историята би трябвало да се чете такава, каквато е, а не такава, каквато е по отношение на моментния интерес, на което и да е моментно държавно управление. Правителствата са краткотрайни, историята е безконечна. Историята е фундаментът на днешното време, тъй като когато не знаем историята си, не я четем вярно, не можем да построяваме едно бъдеще, което да бъде учредено на същинска основа, на същински корени. Това е едно бъдеще, което не води до разцвет. Това съобщи в изявление за БГНЕС телевизионната водеща и журналистка Милена Милотинова.

Не бива в ХХI век някой да се пробва да трансформира националността и самосъзнанието на хора, които сами са заявявали приживе какви са.

Гоце Делчев е казвал „ българин съм “, неведнъж го е заявявал – от майка българка, татко българин, деветима братя и сестри българи, едно семейство българско от Кукуш, което е крепко вплетено в освободителните войни на българите от Македония и Одринско.

И по тази причина в днешно време разногласията в историческата комисия сред София и Скопие са толкоз неуместни какъв е бил Гоце – самичък си го е споделил.

Гоце Делчев е една от огромните исторически персони за нашата страна, един от най-светлите ни революционери, от хората, свързани с българското национално-освободително придвижване. Човек, който е дал толкоз доста за националните битки на българите, в това число и живота си. Гоце Делчев е и един от огромните будители на това време. Милена Милотинова акцентира, че той, с изключение на, че е приключил военно учебно заведение, взел участие е и е предвождал битките за избавление на българите от Македония и Одринско, е бил и преподавател. „ Този факт не е доста прочут, само че Гоце в действителност е бил преподавател. Преподавал е, в това число по български език “, сподели тя и добави, че историята би трябвало да се чете вярно, от нейните извори, от разказите на самите очевидци, от разказите на самите хора, за които историята приказва – хора като Гоце Делчев, който самичък е казвал какъв е.

Телевизионната водеща е безапелационна, че публицистите би трябвало да търсят и да демонстрират истината. Въпреки, че истината от време на време е мъчителна и шокираща, тя би трябвало да се знае, счита Милотинова. „ Когато върших кино лентата „ Само тъй като бяха българи “, истината тогава шокира и мен, тъй като аз точно тогава научих за всеобщите гробове, за физическото очистване на хора във Вардарска Македония след 1944 – 1945 година без причина, без присъда, единствено по тази причина, че са били българи “, описа тя и уточни, че призванието и отговорността на публицистите е да демонстрират истината.

Милена Милотинова означи, че избрани институции в РСМ употребяват думи „ расизъм “ и „ ксенофобия “. „ Председателят на културния клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля – Люпчо Георгиевски, беше извикан на разпит по обвиняване от страна на тези, които са подали сигнала, точно в расизъм и ксенофобия, само че се чудя в ХХI век по какъв начин може да преследваш жертвата “, разяснява журналистката и добави, че културният дом „ Иван Михайлов “ беше обект на палеж, в постройката можеше да има хора, които можеха да изгорят живи.

„ Виновникът е наказан с условна присъда. Смятам, че едно наказване би трябвало да е съответно на заплахата на действието, за което е това наказване. В случая не виждаме такова и точно по тази причина, поради неглижирането на същинските проблеми на българите от РСМ в днешно време се появяват и такива смели обвинявания в расизъм и ксенофобия “, сподели още Милотинова и съобщи, че не може да си изясни по какъв начин може да се обвинят хората, които са жертвата на този палеж, а виновниците да бъдат пожалени.

Тя прикани историята да се чете вярно, изключително при съществуването на толкоз доста исторически извори, източници, книги, които са писани от очевидци, както и такива, които не са писани от български създатели. „ Вземете един Анри Пози – „ Войната се връща… “, какъв брой добре е разказано всичко това. Той е бил свидетел. Той самият се е шокирал от истината, която разказва и книгата на Анри Пози по това време повлиява много в западните страни на тяхното отношение към ориста на българите в Македония “, изясни телевизионната водеща.

По думите ѝ е хубаво да се четат първоизточници, да се четат архиви. „ Именно по тази причина България моли и е сложила като едно от условията в Двустранния протокол сред София и Скопие, който към този момент е част от Преговорната рамка и е част от европейските условия, това, което и Европа чака от Скопие да бъде изпълнено – отваряне на архивите “, посочи Милотинова, като изрази вяра те да не са унищожени. Според нея, когато архивите на тогавашната Държавна сигурност – УБК, тогава ще станат ясни още повече неща, в това число и за самото общество в РСМ, което заслужава да знае истината. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР