Историята показа, че бомбардировките над Югославия бяха необходими и легитимни,

...
Историята показа, че бомбардировките над Югославия бяха необходими и легитимни,
Коментари Харесай

Столтенберг: Бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха необходими и легитимни

Историята сподели, че бомбардировките над Югославия бяха нужни и законни, тъй като прекратиха насилието и разрешиха на бежанците да се завърнат по родните места. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него КФОР е помогнала за основаването на безвредна среда в Косово за всички, в това число и за сръбската общественост, живееща в района.

“Знам, че НАТО към момента провокира несъгласия в Сърбия и доста от тях към момента имат мъчителни мемоари за въздушната акция през 1999 година. Това е още по-трудно за тези, които са изгубили близки. Всеки изгубен почтен живот е покруса и ние надълбоко съжаляваме за това “, съобщи Йенс Столтенберг за “Политика ”.

“Тази акция в никакъв случай не е била ориентирана против сръбския народ ”, добави той.

„ Напротив, задачата беше да се защитят цивилните жители в по-широкия район посредством прекъсване на активността на режима на Милошевич, наказан от интернационалната общественост. Никога не би трябвало да забравяме предишното, само че би трябвало да се поучим от него и да го оставим зад тила си “, сподели Столтенберг.

Той добави, че партньорството сред НАТО и Сърбия е потребно и за пакта, и за Белград, както и за целия район.

През 1998-1999 година режимът на югодиктатора Слободан Милошевич стартира последната си от серията войни. Този път нейна цел беше албанското население в Косово, което към този миг представляваше болшинство от 90%. Етническото пречистване, което взе големи размери, с изгонването на стотици хиляди косовари към Македония и останалите прилежащи страни, потресе интернационалната общественост. Това стана причина за въздушна акция на НАТО траяла малко повече от два месеца напролет на 1999 година Сърбите бяха принудени да изоставен някогашната автономност, която беше трансформира в интернационален протекторат.

През февруари 2008 година Косово разгласи едностранна самостоятелност от Сърбия, която е приета от множеството държави-членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Слободан Милошевич беше свален от власт вследствие на всеобщи митинги на 5 октомври 2000 година Той беше изправен пред трибунала в Хага, само че умря през 2006 година Наскоро умря в заточение и неговата брачна половинка и правилен приятел в закононарушенията против човечеството Мира Маркович. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР