История – разказана чрез музика, танци и пъстри картини, която

...
История – разказана чрез музика, танци и пъстри картини, която
Коментари Харесай

10 от най-добрите мюзикъли

История – разказана посредством музика, танци и пъстри картини, която ловко съчетава действителността и фантазията и може да бъде както нелепа и комична, по този начин и трагична и прочувствена. Така в резюме бихме описали филмовия мюзикъл, който се заражда през 20-те години на предишния век с софтуерния прогрес на звука.

Макар да е считан най-вече за американски род, мюзикъли от Франция, Италия, Англия и Япония са част от историята и развиването на този кино жанр. Първият от този тип филм е „ Джаз артистът “, който дава началото на ерата на звуковото кино.

Днес този род става все по-популярен и господства както кино, по този начин и музикални ранглисти. От „ Звукът на музиката “ (1965) до „ Роди се звезда “ (2018) ви представяме нашата селекция за 10 от най-хубавите мюзикъли.

1. „ Магьосникът от Оз “ (1939 година)
Най-известна ария: Somewhere Over the Rainbow

Може би един от най-известните мюзикъли на всички времена, „ Магьосникът от Оз “ е прочут на всички като типичен фамилен филм и се е трансформирал в поп културна легенда. Историята на Дороти, която попада в приказната страна „ оттатък дъгата “, е част от детството на редица генерации.

2. „ Уестсайдска история “ (1961 година)
Най-известна ария: America

Филмът ловко преплита пътищата на герои с друг обществен статус и с друга просвета. Често на него се гледа повече като на социално-политически феномен, в сравнение с музикален подобен. Превъзходната хореография и премисленият сюжет преплитат суровата действителност и измислицата, а посланието е повече от ясно – всички можем да живеем дружно в мир.

3. „ Аз пея под дъжда “ (1952 година)
Най-известна ария: Good Morning

Тази сантиментална комедия демонстрира по какъв начин тихата епоха на Холивуд се трансформира в претъпкано с музикални подиуми преживяване. В центъра на историята е млада актриса, която е наета за озвучител. Ярките цветове, колоритните герои и оживеността са единствено някои от аргументите този мюзикъл също да се трансформира в обичана класика.

4. „ Клетниците “ (2012 година)
Най-известна ария: I Dreamed a Dream

„ Клетниците “ е отличен образец за това по какъв начин историята от гимназиалните ни учебници може да оживее още веднъж благодарение на малко музика. Филмът – акомодация на световноизвестния разказ на Виктор Юго със същото заглавие, ни води във Франция през XIX век – едно време на провокации и тествания за човешкия дух. Мюзикълът ни дава всичко от епични истории и многопластови герои, до осъществявания онлайн от актьорския състав.

5. „ Ла Ла Ленд “ (2016 година)
Най-известна ария: City of Stars

Всички слушаха за „ Ла Ла Ленд “ дълго време, само че мотивът беше различен. А точно неточност на премиите Оскар, където филмът беше разгласен за победител в категорията най-хубав филм, без в действителност да е действителният притежател на премията. Романтичният филм, който споделя за джаз музикант и амбициозна актриса, които преследват фантазиите си, въпреки всичко беше отличен с редица Оскари, измежду които за най-хубава кинематография, ария, истинска музика, основна актриса и най-хубав режисьор.

6. „ Звукът на музиката “ (1965 година)
Най-известна ария: Do-Re-Mi

Филмът изхожда от същинската история на семейство декор Трап, които бягат от нацистка Германия, с цел да продължат музикалната си кариера в Съединените щати. Добротата, насладата и оптимизмът са всичко, което ни би трябвало в този свят, с цел да се предпазим от злото. Мюзикълът е акомодация на театралната режисура на Робърт Уайз и притежател на Оскар за най-хубав филм.

7. „ Роди се звезда “ (2018 година)
Най-известна ария: Shallow

Това може да не е най-великият мюзикъл на всички времена, само че няма по какъв начин да спорен обстоятелството, че това беше един от най-обсъжданите филми за миналата година. А повода несъмнено не е в сюжета, защото това е третият римейк за кино лентата, истинската версия излиза още през далечната 1937 година.

Филмът стана известен поради две имена, а точно тези на поп иконата Лейди Гага и Брадли Купър, който като се изключи че играе основна роля, заема длъжността и на режисьор. Песента „ Shallow ”, написана и изпълнена от Гага особено за кино лентата, господства международните музикални ранглисти, като зае първото място в над 20 страни по целия свят. „ Роди се звезда “ пожъна голям комерсиален триумф както измежду фенове и слушатели, по този начин и измежду филмовите критици.

8. „ Брилянтин “ (1978 година)
Най-известна ария: You’re The One That I Want

Няма по какъв начин да не приказваме за класики в жанра и да не споменем „ Брилянтин “. Всичко от магнетичния актьорски състав, ръководен от Джон Треволта и Оливия Нютън-Джон, химията по сред им, до закачливите песни, преборили времето и пеещи се в караоке питейните заведения и до през днешния ден. Филмът обаче получава и доста рецензии от феминистка позиция, поради трансформацията на основната героиня Санди, която се трансформира единствено с цел да впечатли мъж.

9. „ Най-великият шоумен “ (2017 година)
Най-известна ария: This Is Me

Макар да не съумя да завоюва любовта на критиците, „ Най-великият шоумен “ несъмнено е популярен за доста фенове. Това е един фамилен мюзикъл, който въпреки да не е исторически прецизен, носи голяма наслада и приповдигнат дух измежду дребни и огромни. Филмът ще ви зареди с доста положителни страсти, ще ви накара да се смеете, да плачете и най-важното в един мюзикъл – да пеете.

10. „ Забавно момиче “ (1968 година)
Най-известна ария: Don’t Rain On My Parade

Както най-вероятно ви е направило усещане, множеството кино мюзикъли произлизат от театрални продукции на Бродуей. Такъв е казусът и със „ Забавно момиче “, който постоянно ще свързваме с магнетичната Барбра Стрейзънд. Мюзикълът включва едни от най-сложните в мелодично отношение песни, които единствено Стрейзънд може да извърши по този начин ловко и с подобен финес. Ролята на Фани Браис ѝ носи първата премия Оскар.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР