Историкът проф. Пламен Павлов разказа пред БНР за своето предложение

...
Историкът проф. Пламен Павлов разказа пред БНР за своето предложение
Коментари Харесай

Ще стане ли 20 април национален празник?

Историкът проф. Пламен Павлов описа пред БНР за своето предложение до Народното събрание датата 20 април да бъде включена като формален празник в българския народен календар :

“Писмото не е единствено от мен, то е от фондация “Васил Левски “, по концепция на Галина Златарева. То е изпратено освен до Народно събрание, а до президента, до Бойко Борисов. Така че не е нещо незнайно на обществеността “.

Една от задачите им е Априлското въстание да се отбелязва на деня, в който е избухнало, деня, в който е гръмнала първата пушка в Копривщица.

 “В последните години то се отбелязва най-често по нов жанр – на 1 май, когато има засичане с различен празник, който е напълно друг. В някои селища се отбелязва на други дати. Виждаме, че честваме на локално ниво най-често и на процедура нямаме отбелязване на национално ниво в самата столица, което и наложително. Според нас е редно денят на Априлското въстание да бъде формален празник, а има и гласове да бъде и народен празник, което аз горещо поддържам “, изясни проф. Пламен Павлов .

Според историка Априлското въстание заслужава да бъде в оптималната степен преосмислено и оценено като “върховно изпитание на нашето възрожденско общество за извоюването на свободата и независимостта на България “.

“Полемиките към 3 март също не стихват и надали скоро ще стихнат. Един от аргументите е това постоянно натякване, че свободата ни е дадена безплатно то Русия, а това не е по този начин “, сподели още той и добави:

“На процедура всички паметни дати за нас - 3 март, 6 септември, 22 септември - са разследване точно на 20 април. Така че съгласно нас 20 април е допустимо най-високият фокус на нашата национална сила, която заслужава да бъде преоткрита, преосмислена и дадена като наша визия за бъдещето “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР