Историческият музей в Каварна и Центърът за подводна археология предвиждат

...
Историческият музей в Каварна и Центърът за подводна археология предвиждат
Коментари Харесай

Потънал античен град - най-новата туристическа атракция недалеч от Варна

Историческият музей в Каварна и Центърът за подводна археология плануват през тази година да обозначат подводен маршрут, който да бъде употребен от туристите. Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия древен град край пристанището на Каварна, предаде Българска телеграфна агенция.  Това лято ще бъдат маркирани и разчистени трасетата, а от идващото лято обектът ще може да бъде посещаван, заяви шефът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. 

" За да могат да го прегледат, искащите би трябвало да имат подобаваща екипировка и подготовка. Тъй като Черно море е доста комплицирано и няма кристално чиста вода, като в южните морета. Тук особеното е, че не е толкоз ясно и в случай че не те водят за ръка във водата и ти слагат ръката върху обекта да го напипаш, не можеш да го видиш. Морето е такова през по-голямата част от времето. Потъналият град обаче се намира на пристанището на Каварна, където времето разрешава това да се случва. Така че се надявам, че ще бъде доста забавен маршрут “, описа Георгиев.  

Само една постройка е разкрита от потъналия град през 2004 година. Открити са доста елементи, свързани с тази постройка. Намерени са колони и големи камъни, които са с жлебове с архитектурни орнаменти. " Ние ще го представим и със сухоземна съставна, с цел да знаят хората какво могат да видят под водата. Направили сме и 3D сканиране на мястото, това също ще бъде показано “, приключи Пенко Георгиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР