Исторически пазарните шокове преминават бързо - дори и дълбоки, те

...
Исторически пазарните шокове преминават бързо - дори и дълбоки, те
Коментари Харесай

Войната носи страх. Но значи ли това, че трябва да продаваме?

Исторически пазарните шокове минават бързо - даже и дълбоки, те рядко водят до продължителни спадове. Портфейлите могат да бъдат защитени с съответни и умерени дейности. След рецесията в Украйна ще се върнем към предходните опасения - по какъв начин ще бъде овладяна инфлацията.
Последните седмици всички погледи са ориентирани към Източна Европа: до каква степен ще стигне експанзията на Русия, водена от Владимир Путин, и какви последици ще има тя върху бъдещето на Стария континент и света. Ситуацията разклати солидно фондовите пазари и нервите на вложителите - поради изненадващото нахлуване в Украйна показателите по света записаха огромни намаления, само че шокът като че ли не продължи дълго и най-малко на този стадий наподобява, че разпродажбите (поне в Съединени американски щати и Западна Европа) ще забавят своя ход.

Русия, несъмнено, е напълно друга история - световните наказания, изключването от SWIFT, пропадането на рублата и напускането на задграничните вложители обрекоха локалните компании на разпродажби. Все по-вероятен за тях наподобява даже сюжетът национализация. Руската фондова борса въобще не отвори, цените на депозитарните разписки на съветски компании, които се търгуват в Лондон, изгубиха до 80% единствено за ден .

Кризата в Украйна е най-големият спор в Европа от Втората международна война и първият случай, в който съществено се заприказва даже за нуклеарна опасност от страна на Русия. Това оправдава страховете на вложителите и разпродажбите.
Реклама
Да погледнем обаче по-отвисоко: какво демонстрира историята за предходни случаи с военни интервенции, закани и рецесии. В четвъртък предходната седмица, когато стартира съветската инвазия, необятният американски показател S&P500 пропадна с близо 3%, само че още на идващия ден видяхме възобновяване с над 2%. Уикендът беше натоварен на вести и наказания, а седмицата започва с много по-умерен скептицизъм.

В дни като 24 февруари (четвъртък) пазарите се обземат от суматоха и постоянно се подхващат нерационални от позиция на времето решения. В блога The Big Picture това е илюстрирано посредством детайлна графика на голям брой обстановки, които са изглеждали като верния миг капиталовите позиции в акции да бъдат затворени, а след това пазарите са посочили бързо възобновяване. Добре е пред всеки трейдър да има сходни графики, които да оказват помощ за слагането на страстите на назад във времето, тъй като те просто не са добър консултант. Много постоянно катастрофични привидно обстановки въобще не са се отразявали на цели браншове от стопанската система и на корпоративните резултати.

Разбира се, такива събития са предизвиквали земетресения, само че в дълготраен проект са се оказвали просто положителни благоприятни условия за нови вложения. Когато се прегледа графиката, направена от Ritholz Wealth Management, може ясно да се види, че суматохата в никакъв случай не е била добър консултант. Вместо политическото говорене би следвало да се следи представянето на обособените компании в капиталовия ни портфейл и по какъв начин те биха били наранени от протичащото се. В актуалната обстановка въпросите, които всеки вложител би могъл да си зададе, биха могли да бъдат:

Каква е собствеността на компанията - има ли съветски капитали в нея Кои са главните пазари на компанията и какъв брой тя е изложена към съветския пазар Кои са главните първични материали, нужни на компанията, и от кое място се добиват те.
Реклама
Горните въпроси са значими и това се удостоверява от събитията тази седмици. Например финансовият бранш в Европа беше най-силно обиден и от тези банки, които имат най-сериозни експозиции към Русия. Като австрийската Raiffeisen Bank International, чиито акции изгубиха над 30% единствено за четири борсови сесии до вторник.
При всички случаи автоматизираното затваряне на позиции може да се окаже неуместно в средносрочен, а и в дълготраен проект. Продажбата в този момент с концепцията да се купи по-късно на по-ниска цена може да се окаже неточност и положителни привидно капиталови благоприятни условия да бъдат пропуснати.
Подходящи в този случай са въпроси като следните:

Какво ме накара да купя акции на тази компания Променил ли се е фундаментът по отношение на момента, в който получих акциите Кои са равнищата или изискванията, при които бих продал акциите, които съм считал до този миг за перспективни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Телекоми 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Войната в Украйна Реклама
И въпреки всичко: по какъв начин да предпазим портфейла си и да имаме подготвеност за нови вложения? Има златни правила, които е редно да си припомняме в обстановки на срив:

Да увеличим каузи на парите в брой и техните еквиваленти - с цел да има опция за пазаруване, в случай че въпреки всичко акциите на фирмите, в които имаме вяра, паднат до по-атрактивни цени Да влагаме в разнообразни браншове и географски райони - в тази ситуация най-силно са наранени съветските компании, а през последните два месеца - софтуерните компании Никоя компания в портфейла ни да не надвишава рационален дял - всеки дефинира " рационален " за себе си, само че 2-5% да се падат на една компания е нещо като исторически пример Да не се опитваме да хващаме " дъна " и " върхове " - вместо това е по-добре да се употребява тактика за периодически покупки с равни суми, без значение от пазарните придвижвания.

Обикновено точно неспазването на тези златни правила при вложението води до загуби. И за тях не са отговорни моментните шокове, а по-скоро неразумните и подхранвани от лакомия дейности. За информация - към 15 компании, измежду които Peloton, Zoom и Moderna, които се срутиха, откакто бяха същински звезди по време на пандемията от 2020-2021 година. Или както споделя Уорън Бъфет, " когато приливната вълна отмине, се вижда кой е плувал гол ".

По един или различен метод обстановката в Украйна ще бъде овладяна - всички рационални хора се надяват това да стане по кротичък метод. Тогава погледите още веднъж ще се насочат към главния претекст от тази година: ще се оправят ли централните банки с инфлацията, какъв брой бързо ще бъдат вдигнати лихвените проценти и по какъв начин това ще се отрази на вложителите.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Андрей Любенов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР