Исторически ден за Украйна, Молдова и за разширяването на ЕС.

...
Исторически ден за Украйна, Молдова и за разширяването на ЕС.
Коментари Харесай

Европейската комисия препоръча започване на преговори с Украйна и Молдова за присъединяване в ЕС

Исторически ден за Украйна, Молдова и за разширението на Европейски Съюз. Европейска комисия предложи започването на договаряния за участие в Европейски Съюз с двете страни. Според Брюксел, договарянията с Босна и Херцеговина също могат за стартират, в случай че страната извърши избрани условия, а Грузия може да получи статут на страна - претендент за участие. Еврокомисията оповести през днешния ден дълго чаканите отчети за разширението на Европейски Съюз и финансов пакет за Западните Балкани от 6 милиарда евро за интервала 2024-2027 година.
Прочетете още
Въпреки войната, през последната година Украйна е изпълнила 90 % от условията на Брюксел за започване на договаряния за участие. Днес Киев получи дълго чаканата добра вест, само че и рекомендация за още три значими промени, свързани с битката с корупцията, ограничението на въздействието на олигарсите и гарантирането на правата на малцинствата, измежду които беше упоменато и българското.

“Протестите на Майдана започнаха преди 10 години. Тогава хората биваха разстрелвани, тъй като се увиха с европейско знаме. Десет години по-късно, през днешния ден е исторически ден, тъй като Комисията предлага Съветът да стартира договаряния за присъединение с Украйна и Молдова. Комисията също по този начин предлага започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз с Босна и Херцеговина, откакто бъде реализирана нужната степен на сходство с критериите за участие. Комисията предлага на Съвета да даде на Грузия статут на страна кандидатка при изискване, че се подхващат избрани стъпки за промяна ”, съобщи Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейска комисия.

Президент на Украйна Володимир Зеленски назова решението на Брюксел “стъпка в вярната посока ” - както за Украйна, по този начин и за цяла Европа:

“Украинците постоянно сме били и оставаме част от общото европейско семейство. Страната ни би трябвало да бъде в Европейския съюз. Украинците го заслужаваме както поради отбраната на европейските полезности, по този начин и заради обстоятелството, че и във време на пълномащабна война държим на думата си и продължаваме да развиваме държавни си институции ”.

От страните от Западните Балкани договаряния за участие може стартира и Босна и Херцеговина, в случай че извърши няколко спомагателни условия. Притесненията на Брюксел са свързани с властнически и сепаратистки решения на управляващите в Република Сръбска, които не дават отговор на европейските правила.

На Северна Македония Европейска комисия подсети за измененията в Конституцията, които би трябвало да подсигуряват правата на българите. Една тогава страната на процедура ще може да стартира договарянията. Очаква се това да стане до края на годината. Европейска комисия предлага и нов финансов пакет за страните от Западните Балкани, с цел да подтиква стопанските системи им.

“Ние предлагаме на Съвета да усили европейската финансова помощ в поддръжка на промените като предоставим спомагателни 6 милиарда евро. Надяваме се с този финансов пакет районът да усили брутния си вътрешен артикул с най-малко една трета. Смятаме, че в действителност можем стопански да подтикваме района ”, сподели Оливер Вархеи - еврокомисар по разширението.

Лидерите на страните от Европейски Съюз са тези, които би трябвало дефинитивно да решат в средата на декември дали ще се съобразят с предложенията на Европейската комисия, свързани с разширението на общността. Държави като Унгария и Словения към този момент намекнаха, че вземането на единомислещо решение няма да бъде елементарно, написа Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР