Историческата схема за подпомагане на малки и средни фирми чрез

...
Историческата схема за подпомагане на малки и средни фирми чрез
Коментари Харесай

450 фирми взимат до 24 000 лв. за сайтове, е-магазини и киберзащита

Историческата скица за подкрепяне на дребни и междинни компании посредством ваучери най-накрая ще започва. Дребният бизнес ще получи „ бележки “ на стойност до 24 000 лв., против които ще може да си поръча разнообразни ИКТ услуги – създаване на уебсайт, на платформа за е-търговия, внедряване на киберзащита и др. 

Мярката е на обща стойност 9.18 млн. лева, финансира се от оперативната стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, а фирмите ще могат да аплайват за тази помощ от 31 август до 30 септември.

Схемата с ваучерите е „ историческа “, тъй като за използването ѝ се приказва от години, а става едва в този момент. При това ръководещите се пробват да я показват надали не като антикризисна мярка поради COVID-19, а тя е заложена още при създаването на европрограмата за интервала 2014-2020 година

Предвижда се помощта по тази скица да стигне за към 450 предприятия. Има два вида ваучери. Едните, на стойност до 6000 лева с Данък добавена стойност, ще се дават на компании, които желаят да си създадат уебсайт, мобилно приложение и др. подобни. За по-скъпи ИТ услуги – в сфертата на цифровия маркетинг и усъвършенстването на процеси да вземем за пример, ще се дават ваучери на стойност 24 000 лева с Данък добавена стойност.

Отговорници за ваучерното подкрепяне са Миинистерството на стопанската система и подопечната му Агенция за дребните и междинните предприятия - ИАНМСП.

Заявленията ще се подавата приемат и обработват по електронен път посредством ИСУН - Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз. Пълна информация за нужните документи и изискванията за кандидатстване са оповестени на:.

Малкият бизнес няма да си търси самичък разработчици на уеб сайтове и впрочем, а ще може да избира от " меню "  с към този момент утвърдени от организацията и министерството доставичици на ИКТ услуги. Списъкът с 300 компании от ИТ бранша е публикуван на

Кандидатите ще имат опция да задават въпроси, свързани с кандидатстването, осъществяването и отчитането на процедурата на електронен адрес: до 5 дни преди крайния период за подаване на планови оферти. Отговорите на въпросите ще се разгласяват на интернет страницата на организацията, както и в системата ИСУН.

Целта на ваучерната скица е да поддържа дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, като в същото време с това им помогне в превъзмогването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи основаването на нови бизнес партньорства сред секторите на ИКТ и производството, изясняват от икономическото министерство.
За какво могат да се употребяват ваучерите:
Ваучери вид 1 - 6000 лева с Данък добавена стойност:

фирмени web-сайтове;

фирмени web-сайтове за електронна търговия;

опростени мобилни/таблет приложения за електронна търговия и/или ИКТ бизнес решения;

решения и платформи за електронна търговия, основани на ИКТ бизнес решения;

Ваучери вид 2 – на стойност 24 000 лева с Данък добавена стойност:

Услуги, основани на VR технологии, отразяващи активността на компанията и качване в Интернет пространството, включително добавена реалност;

Софтуерни разработки и внедряване на VR технологии в индустриалния сектор;

Издаване на неповторими идентификационни номера за артикули на компанията с признание в цялостен свят;

Осигуряване на достъп до електронна платформа за въвеждане на продуктова информация, която в следствие се синхронизира с електронна платформа за продуктова информация;

Софтуерни решения, ориентирани към усъвършенстване и следене на управнически процеси;

Софтуерни решения, ориентирани към усъвършенстване и следене на индустриални процеси;

Софтуери решения, ориентирани към усъвършенстване и следене на логистични процеси.

Осигуряване на кибер и осведомителна сигурност на артикули посредством използване на blockchain технология и доставяни ledger-технологии;

Осигуряване на кибер и осведомителна сигурност на процеси посредством използване на blockchain технология и доставяни ledger-технологии, в това число процеси, свързани с доставката на първични материали и/или индустриални процеси и/или логистични процеси по дистрибутирането на стоката/услугата.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР