Истинското й име е Франческа Келер, но настояват да я

...
Истинското й име е Франческа Келер, но настояват да я
Коментари Харесай

Ска Келер: Разрушите ли природата, не можете да я върнете обратно

Истинското й име е Франческа Келер, само че упорстват да я назовават Ска. Родена е през 1981 година Изучавала е Ислямски, Турски и Еврейски науки. От 2009 година е евродепутат от фракцията на Зелените.Ангажирана е с доста дела. У нас името и нашумя, когато през лятото на 2017 година предложи цели сирийски села и градове да бъдат преместени в страните от Източна Европа за по-лесна интеграция.

Миналия месец се обърна към премиера Бойко Борисов в Страсбург като го попита по какъв начин свързва началото на българското председателство на съвета на Европейския съюз с митингите в отбрана на Пирин.

Сега е в София, с цел да поддържа еко деятелите и да оповести отчет за корупцията у нас. Намира мощна връзка сред двата публични казуса. „ Промененият проект за ръководство на Пирин позволява повече от половината парк да бъде застроен под някаква форма, а това ще наруши равновесието на дивия живот. Например, това ще докара до ерозия на почвата”, счита тя.

Преди идването й у нас сътрудника й от европарламента Ангел Джамбазки написа в профила си във фейсбук, че поддържа министъра на околната среда и водите Нено Димов и, че " включването на извънредно леви зелени екстремисти, подкрепящи ислямското настъпление в Европа, против него го прави по-симпатичен на естествените българи”.

А тя какво ще каже на протестиращите, които явно не могат да се схванат с ръководещите? „ Ще им кажа, че това, което вършат е фантастично. И че се чуват. Това е доста значимо, тъй като наподобява, че българското държавно управление не чува протестиращите. Управляващите вървят към това, което са възнамерявали, даже взимат присъединяване в контрапротест, което е много необичайно за едно държавно управление. Но това е тяхно право на проява, несъмнено. Но на протестиращите ще кажа, че техният глас се чува в Брюксел, в Европейския съюз и не са сами. Много хора споделят тяхната угриженост, техните хрумвания и по тази причина заставаме до тях”, дава отговор Келер.

Тя напомня, че ръководещите по този начин и не са се съгласили в проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин” да се впише ясно, че ще се строи единствено един въжен превоз. По думите й концесионерът употребява 60% повече от това, което му е разрешено.

„ Това слага въпроса, в случай че държавното управление не е направило нищо против нарушаването на концесионера, то за какво той да не се възползва от повече. И няма по какъв начин да се доверим, че ще построи единствено един ски въжен превоз. Това не е записано в документа и на процедура концесионерът може да направи каквото си поиска”, отбелязва тя и акцентира: „ Когато един път разрушите природата, не може да я върнете обратно”.

Тя признава, че не кара ски, само че е безапелационна, че никой не е срещу спорта: „ Може да го практикувате по метод, който е в естетика с природата. Например не може да се карат ски в естествен парк. Става въпрос за доста уязвими територии. Не бива да изпускаме от взор и какви са структурите по пистите, и не на последно място спортът би трябвало да се практикува, там където има натурален сняг”.

Последното, по думите й, към този момент е проблем дори в Австрия. А изкуственият сняг употребява вода и сила.

Как се отнася тя към немските курорти с по 50 лифта? По думите й и в Германия локалните управляващи желаят да уголемяват ски зоните в приблизително високи планини – нещо, на което Зелените се опълчват: „ Няма смисъл да разрушим природата, да се похарчат доста пари, да се лишават земи от локалните хора, с цел да се изградят по-големи ски курорти. Ясно, че можем да имаме единствено неестествен сняг там. Той е доста безценен. Затова считаме, че ски туризмът би трябвало да го има, само че в рационални граници”.

Освен поддръжката към бранителите на Пирин евродепутатът Келер ще показа и отчет за корупцията както у нас, по този начин и в Европейския съюз: „ Докладът има сериозен взор към антикорупционния закон, който беше признат в България. Казваме, че този закон усложнява нещата. Говорим и за използването на останалите закони, има рекомендации, само че те са към целия ЕС”.

Най-големият проблем на България? „ При вас има композиция от фактори. Имате корупция, която не се проверява вярно. Вижте, да вземем за пример, концесионера в Банско, той употребява доста по-голяма зона, от позволената му. И всичко това хвърля сянка на подозрение върху това по какъв начин ръководещите у вас ползват закона. Може би законите сами по себе си не са казуса, а метода по който се прилагат”.

Медийната независимост и разпределянето на средствата за популяризирането на Европейския парламент също са изследвани в отчета на Зелените: „ Трябва да внимаваме когато едно държавно управление реши в коя медия да отидат тези пари, а рекламирането е огромен бизнес, който е и метод за въздействие, и това е освен български проблем. Аз не знам сега къде са разпределени тези пари, в действителност не знам. Но това е проблем изведен от отчета, че държавното управление ви би трябвало да реши в кой вестник тези пари отиват, за разпространяват работата на Европейския съюз. А и не става въпрос за малко пари”.

След отчета за корупцията у нас Ска Келер ще се насочи към Банско. Обещава да беседва със всички локални. По всички снежни и „ зелени” въпроси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР