Истинско удоволствие е да съм отново във Варна – град,

...
Истинско удоволствие е да съм отново във Варна – град,
Коментари Харесай

Мария Габриел на  Innowave Summit: Брюксел ще осигури 1,5 млрд. евро за развитието на изкуствения интелект

Истинско наслаждение е да съм още веднъж във Варна – град, който става център за цифровото предприемачество в Източна Европа и на Балканите, и да открия конференцията Innowave Summit, отдадена на ролята на технологиите за напредък на дребните и междинни предприятия и стартъпите. Благодаря на кмета на община Варна Иван Портних и съдружие Български Бизнес Форуми / Bulgarian Business Forums за положените старания да трансфорат InnoWave в една от най-мащабните високотехнологични конференции в Югоизточна Европа, която и Европейската комисия поддържаме посредством самодейността Startup Europe. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел на откриването на събитието.

Пред десетките участници в конференцията Габриел сложи въпроса за това какво още можем да създадем, с цел да засилим цифровото водачество на Европа.

"Моята визия включва развой в две направления: цифрова тактика на правилото от горната страна – надолу, с цел да се възползваме оптимално от единния дигитален пазар, и действия на правилото изпод – нагоре, с цел да се усили основаването на изобретателни стартъпи ", изясни тя.

Еврокомисарят акцентира, че Еврокомисията ще обезпечи 1,5 милиарда евро за развиването на изкуствения разсъдък, като задачата е в същия интервал частните и обществените вложения в тази сфера да доближат 20 милиарда евро

"Вече постигнахме не малко – унищожаване на таксите за роуминг и на голословното блокиране на географски принцип, европейски метод против дезинформацията онлайн, улеснение на трансграничното онлайн събиране на налози, правилник за отбрана на данните, ограничения за обективна конкуренция сред продавачи и онлайн платформи, поощряване на цифровите умения. Предложих за идващия бюджет на Европейски Съюз нова стратегия „ Цифрова Европа “ с бюджет от 9,2 милиарда евро, която ще влага в това число в центрове за цифрови нововъведения – по един във всеки район. Освен това гледаме оттатък границите на Европейски Съюз и работим тясно с нашите прилежащи страни като Западните Балкани, с които изпълняваме амбициозна Цифрова стратегия за района ", сподели Мария Габриел пред участниците в събитието.

Тя изясни, че за усилване на предприемачеството отдолу-нагоре имаме редица механизми. Инструментът за дребните и междинните предприятия е стратегия, която поддържа смелите, създаващи пазар нововъведения. Много нови благоприятни условия за финансиране ще бъдат налични посредством новосъздадения Европейски съвет за нововъведения, който ще помогне на по-малки компании да се свържат с сътрудници в цялата верига на стойност. Нашият ангажимент е забележителен посредством предложение да се доближи до 13 милиарда евро от в този момент до 2027 година Имаме и Startup Europe - самодейност, която дава опция на новите предприятия да се разрастват. През последните три години самодейността е привлякла над 160 милиона евро частни вложения и ще поддържа 3400 стартъпа и скейлъпа. Нещо друго - ще свърже 20 хъба за стартъпи на разнообразни места в Европа през идващите две години.

"Трябва да създадем нови екосистеми и да подтикваме повече съдействие сред стартъпите и корпорациите, както и да подчертаем значимостта на съществуващите иновационни хъбове. Това ще са тематиките, които ще обсъждаме и на Срещата на високо ниво за стартъпите Startup Summit 2018 в София на 15 ноември. Ще се веселя да видя участниците в InnoWave и на това събитие, с цел да продължим дебата ", сподели още еврокомисарят.

InnoWave Summit 2018 е една от най-мащабните високотехнологични конференции в Югоизточна Европа. Форумът с над 2 000 представители на бизнеса и стартъп екосистемата от 23 страни се организира с поддръжката и на Европейската комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР