Истинският майстор не само точи кори, но и знае как

...
Истинският майстор не само точи кори, но и знае как
Коментари Харесай

Бабината теглена баница

Истинският занаятчия освен точи кори, само че и знае по какъв начин да ги дърпа, а вие не пропускайте да опитате бабината теглена баница

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 900 г
● вода - 2 водни чаши топла
● сол - 1 1/2 с.л.
● олио - 1 с.л.
● оцет - 3 с.л.
● мехлем - 1/2 ч.ч. свинска

За плънката


● яйца - 5 - 6 бр.
● сирене - 700 г
● бакпулвер - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Брашното се пресява в подобаващ съд за месене. Прави се кладенче и в него се изсипват съставките за тестото. Замесваме меко тесто и разделяме на 8 идентични топчета.

Подреждаме ги в тава, в която авансово сме разтопили свинската мехлем и прибавяме щедро олио, тъй че да може топчетата да поемат от него.

Оставяме встрани за към 20 минути на стайна температура, като е хубаво да се извърнат, с цел да се намазнят и да се тегли елементарно тестото.

През това време разрушаваме яйцата, към тях прибавяме натрошеното сирене и бакпулвера. Застиламе завивка или забрадка, върху която ще разтеглив корите.

Вземаме топче и леко го разплескваме, след това започваме да го разтягаме деликатно, като го сложим върху китките на ръцете и по-късно прехвърляме на покривката.

Започваме леко да изтегляме по малко тесто с пръсти, като обикаляме по целия кръг, до момента в който се реализира мечтаната величина и специфичност на кората (желателно е кората да стартира да прозира).

Поръсваме плънка в средата и благодарение на покривката навиваме кората. Изрязваме краищата, тъй като стават по-твърди и слагаме в намазнена тава, в която ще печем. Повтаряме със всички останали топчета.

По предпочитание слагаме няколко части масло от горната страна. Пече се за към 30-40 мин на 190 градуса, като фурната се включва директно преди да сложим баницата. Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР