Истинската зима дойде през февруари. В цялата страна днес са

...
Истинската зима дойде през февруари. В цялата страна днес са
Коментари Харесай

Снегът блокира Прохода на Републиката

Истинската зима пристигна през февруари. В цялата страна през днешния ден са оповестени предизвестия за рисково време от първа степен – мощен вятър, виелици и навявания, оповестява bTV.

Проходът на Републиката е затворен в двете направления за всички МПС заради изобилен снеговалеж, снегопочистване и закъсали тежкотоварни коли. Трафикът на МПС до 12 т се реализира през проход "Шипка ", оповестиха от АПИ. Движението на МПС над 12 т се лимитира и по път III-198 Катунци – Гоце Делчев.



Най-силно вали в Смолянско – в Пампорово натрупа завивка от 20 сантиметра. Заради бурния вятър по високите места има навявания.

Вали в Хасково и в Кърджали, само че няма затворени пътища. На места сред Кърджали и Ардино и в прохода за Асеновград, през Черноочене, снегът към този момент също е 20 см.

Във Великотърновско натрупа 10 сантиметра, а поради аварирали камиони преди обед Проходът на републиката беше краткотрайно затворен.



С към 10-15 см снежна завивка осъмна Проходът на Републиката. Сняг и дъжд се редуваха през целия ден. Температурата обаче се движи към нулата и това не разреши задържането на сериозна снежна завивка.

Към 17 ч. ситуацията се усложни, снежна завивка се образува към този момент и на пътното платно.



Денят не мина без пътни несгоди. В ранните утринни часове няколко аварирали тира блокираха прохода в южната му част и за малко се образуваха колони от чакащи коли.

Наложи се придвижването да бъде спирано още на методите към прохода. Откъм Търново се образува километрична опашка от коли.

"С летни гуми, неподготвени, пет тира. Единият закъсал, другите тръгнали да го изпреварват. "Тръгнал един дървар, празно ремаркето, потегли да изпреварва ония двамата спрелите, и той се заби и оттова се получи тапата ", изясни Валентин Кръстев, водач на снегорин.

Движението беше спряно за към час.



Пътната конюнктура в област Смолян е усложнена поради изобилния снеговалеж от часове.

Задължително с вериги би трябвало да бъдат колите, които минават през проходите "Пампорово ", "Рожен " и "Превала ".

Остава в действие ограничаването за камиони над 12 тона през "Рожен " и "Превала " и по републиканските пътища в общините Девин, Доспат и Борино.

Истинските проблеми със снега предстоят през идващите 24 часа. В източната половина на страната ще има доста значителни снеговалежи. В композиция със мощния вятър ще има и виелици.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР