Истинската любов не се случва в интернет. Там може да

...
Истинската любов не се случва в интернет. Там може да
Коментари Харесай

Явор Колев: Истинската любов не се случва в интернет

„ Истинската обич не се случва в интернет. Там може да стартира – да се запознаеш с някого, само че незабавно би трябвало да минеш в действителното пространство. Въпреки че и това не е някаква гаранция. “

Това разяснява специалистът по киберсигурност и някогашен началник на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП Явор Колев в ефира на „ NOVA “. По думите му измамниците най-често се показват за американски генерали, адмирали, военнослужещи на високи позиции или неврохирурзи , които търсят другарство и в множеството случаи желаят пари за този контакт. На въпрос дали тези измами се усилват по време на празниците, експертът отговори:

„ Тези измами в никакъв случай не са намалявали. По всяко време, самотни дами на 50-60-годишна възраст стават жертва на такива измами. Дори български групи има такива в Североизточна България, където там назад – девойки търсят другарството на мъже от Турция нормално. Те са турскоговорящи, основават свои профили в обществените мрежи, търсят контакти с такива самотни мъже в Турция и им оферират другарство, като след това желаят пари. Профилите им са нормално със фотоси на български фолк певици, доста атрактивни и доста елементарно съумяват да впримчат в мрежите си наивни господа от Турция. “

Работят ли тези схеми и през днешния ден?

„ Работят, за жалост, макар интервенциите, които се организират от българската полиция. Те не са толкоз известни, както „ ало “ измамниците, само че виждате, че и „ ало “ измамниците са доста известни и всекидневно се загатват за такива случаи. Трябва да бъдем деликатни и да не бъдем доверчиви. Аз си припомням в моята процедура случаи, в които дами продават жилищата си, теглят заеми от банки, откакто банките им отхвърлят нови заеми, търсят заеми от другари. Суми по стотина, по 200 хиляди евро и в някои случаи тези дами протягат ръка към живота си “ , разяснява Колев, уточнявайки, че не е чул все още да се е стигнало до смъртен случай у нас , само че е имало опити за самоубийства.

Киберекспертът разкри и още една скица , която е изключително настояща сега – това са коледни картички , изпращани от непознати имейл адреси. Отворим ли файла, той заразява компютъра ни и хакерите могат да откраднат паролите и персоналните ни данни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР