Истинска война се е развихрила между част от редакторите в

...
Истинска война се е развихрила между част от редакторите в
Коментари Харесай

Олигарх или не? Как политическите скандали влияят на българската Уикипедия

Истинска война се е развихрила сред част от редакторите в " Уикипедия " при започване на август, а мотивът за нея са свадите в 46-ото Народно заседание.

Всичко стартира на 26 юли, когато е основан профилът на неосъществения претендент за министър председател на " ИТН " Пламен Николов. Страницата за Николов е основана на 26 юли вечерта, четири дни преди той да получи мандата за сформиране на държавно управление.

В публикацията за Николов в " Уикипедия " са добавяни голям брой елементи от консуматор, регистриран като Rumensz. По това време " Свободна Европа " цитира изследване, направено от програмиста Васил Величков за редактора Rumensz. Редакциите на Rumensz в политическите профили на " Уикипедия " са изключителни редки. В последните години той е редактирал няколко страници с политически подтекст – на Николай Бареков, на Бойко Борисов и в този момент на Иво Прокопиев, против който Движение за права и свободи поде масирана акция в последните месеци, сочейки го като провинен за наложените от Съединени американски щати наказания против видния политик от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Движението се пробва да внуши, че не Пеевски е мощният подмолен състезател, който дърпа конците в страната.

На 28 юли и 1 август т.г. Rumensz се засилва и прибавя квалификацията " медиен олигарх " за, като показва отпратка към уеб страницата на " Труд ", както и изявление на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от 28.07.2021, оповестено в Dnes.bg. Наред с тези редакции, на 27 юли Rumensz e работил и по профила на Пламен Николов, само че по напълно друг метод.

Промените в " Уикипедия " стават мотив за редица медийни изявления на 2 и 3 август. Именно те отприщват сериозен скандал сред редакторите в свободната енциклопедия.

Редакторът Bbakardjiev отстранява етикета " олигарх " от профила на Иво Прокопиев на 4 август, когато тематиката с " Уикипедия " излиза в медиите.

" Считам за неприемливо в публикации в " Уикипедия " да се употребяват формулировки от рода на " съгласно някои източници " (една жена каза), " твърди се ", " изскача на ярко " и сходни. Това е непрофесионално и е приоритет на жълтата преса и компроматните акции. Неконструктивно е и непрекъснатото връщане на ремонти, които имат за цел да отстранят точно " жълтенията ". Един компромат или клюка се препечатва от всички издания, само че това не го прави повече правилен ", аргументира се редакторът.

Той поправя и добавената погрешна информация, че Прокопиев към момента е Почетен консул на Канада в България, тъй като не заема тази служба от 2019 година Премахването на етикета " олигарх " от единия профил, мигновено провокира спор на редакторите за същия етикет в.

" Ако Пеевски е олигарх, тогава и Прокопиев е. Ако вторият " не е ", тогава и първият няма по какъв начин да е ", споделя редакторът " Ентусиастъ ".

Това изказване не е признато от останалите, тъй като това то няма източник. Към публикацията за Пеевски е приложено решението на Министерството на финансите на Съединени американски щати за глобите по световния закон " Магнитски ", наложени на Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за " значима корупция ". В последна сметка етикетът " олигарх " за Пеевски е непокътнат, към този момент.

, от който стартира цялата препирня, също претърпява емблематични корекции.

В него са сложени под въпрос изказванията, че той е приключи " Философия " в СУ " със предпазена дипломна работа на тематика " Философската рефлексия и промяната на научните познавателни парадигми " . Източникът на тази информация е пожелан преди два месеца, само че и до момента не е възложен.

Това е необичайно, тъй като един от редакторите на профила на Пламен Николов е " Nikolov p. " Ако редакторът е самият Пламен Николов, то той не би трябвало да има проблем да уточни източник на информацията за себе си.

Другото сложено под подозрения изказване е, че той е отпътувал да специализира в Университета в Клагенфурт, Австрия, където е под " под управлението на проф. Манфред Мозер, където пази теоретичен план на тематика: " Phenomenology and lived phases of perceived time ".

Допълнена е информацията, че университетът няма данни за Пламен Николов. Последното сложено под подозрение изказване е, че той има опит в " рекламната и енергийната промишлености ". Така сериозна част от биографията на неуспелия претендент -премиер е сложена под въпрос. Най-безспорният факт е присъединяване му в телевизионния кастинг за политици, проведен от " Шоуто на Слави ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР