Истинска наслада за сетивата. Блясък и много красота за втори

...
Истинска наслада за сетивата. Блясък и много красота за втори
Коментари Харесай

Запалиха Олимпийския огън в Пекин, Путин присъства на откриването

Истинска приятност за сетивата. Блясък и доста хубост за повторно извършиха стадион " Гнездото " в Пекин. Светът очакваше доста от домакините от Китай и те не разочароваха с церемонията по откриването.

Не липсваха и прецеденти - Пекин е първият град в историята на Олимпийските игри, домакинствал както летни, по този начин и зимни игри. За първи път сцена на събитията е един и същи стадион.

Един и същи е и режисьорът - Джан Имоу, който беше заречен сантиментална, въпреки и не толкоз огромна гала, колкото през 2008 година И в случай че тогава на стадиона имаше над 15 хиляди души, то в този момент поради ограниченията против Коронавирус и рекордно ниските температури, броят им беше към 3000. А в хореографията се включиха единствено елементарни хора, а не звезди, каквито сме привикнали да виждаме на предходни церемонии.

Това са вторите Олимпийски игри след тези в Токио, в които се употребява новото лого. Знаков е и тазгодишният девиз - " Заедно за споделено бъдеще ". Още преди формалното начало на Игрите, президентът на МОК Томас Бах се разгласи за повече взаимност и прикани хората да работят дружно и да поемат отговорност дружно.

" Скъпи олимпийски другари, добре пристигнали на Олимпийските игри 2022 година На всички китайски другари - честита нова година. Тази година на тигъра също по този начин е и олимпийска година. И двете са свързани с упоритост, храброст и мощ. Днес пишем нова глава от спортната история, с помощта на нашите общителни домакини - хората на Китай. Благодаря, наши китайски другари ", съобщи президент на МОК Томас Бах.

" Преди 14 години запалихме олимпийския огън на игрите през 2008 година Точно тук - на този стадион, сбъдвайки дълголетната си фантазия да бъдем хазаин на олимпийски игри. Днес ви демонстрираме по какъв начин Китай написа нова страница в историята на олимпийското движение”, добави ръководителят на Китайския олимпийски комитет Цай Чи.

Но и тези игри не бяха подминати от сянката на политиката. Макар че 91 народи вземат участие, над 10 страни оповестиха дипломатически протест. Сред тях Съединени американски щати, Англия, Тайван. Аргументът - Китай нарушава човешки права.

Френският президент Макрон, чиято страна ще семейства идната олимпиада, отхвърли да се включи в протеста.

Други страни използваха коронавирус като пояснение за отсъствието на техните водачи.

Но най-знаково беше наличието на съветския президент Владимир Путин. Руски публични лица имат възбрана да посещават интернационалните спортни събития поради допинг скандал през последните години. Но възбраната не важи, в случай че те получат персонална покана от страната-домакин.

Китайският водач Си Дзинпин насочи такава покана към съветския президент, на фона на изострените връзки на Москва със Запада поради украинската рецесия. Преди церемонията двамата разискаха и няколко двустранни съглашения.

" Уверен съм, че както съветските, по този начин и китайските спортисти ще се показват на равнище. Целият свят следи от близко събитията на спортните уреди. А по отношение на нашите двустранни връзки - те се развиват в духа на другарство и стратегическо партньорство. Предвиждаме да сключим комерсиално съглашение на стойност 200 милиарда $. Ще подпишем и нов контракт за газови доставки от Русия за Китай - 10 милиарда кубически метра годишно ", съобщи президентът на Русия Владимир Путин.

Но най-малко за момент светът не помни за политическите игри, когато след дълго очакване, Олимпийският огън беше разпален. Близо 3000 спортисти ще се борят за 109 комплекта медали в 15 спорта. А дали триумфът на спортистите ще бъде помрачен от злободневни тематики като пандемия и политика - ще разберем през идващите 17 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР