Истинска данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове

...
Истинска данъчна тесла за собствениците на имоти в големите градове
Коментари Харесай

Няма да ви стигне пенсията за данъка на жилището: Готвят скок

Истинска данъчна тесла за притежателите на парцели в огромните градове може да се окажат утвърдените в понеделник от държавното управление промени в данъчните закони и по съответно в Закона за локалните налози и такси.

Според тези промени на всеки две години общинските препоръки ще актуализират данъчните оценки на недвижимите парцели с показателя на цените им, който дефинира Национален статистически институт.

Това неизбежно ще докара до скок налог здания за старите жилища, даже и общините да не подхващат повдигане на ставките, написа в. " Сега ".

Най-силно ще се усилят данъците на остарялото строителство в столицата и огромните градове, където по данни на Национален статистически институт за последните 10 години парцелите са поскъпнали с 50%.

В централните градски елементи и някои квартали с добра инфраструктура и огромно търсене, повишаването е още по-голямо.

За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е неуместно за главно жилище!, написа Мария Капон

За измененията, свързани с налога върху недвижимите парцели, финансовият министър Асен Василев не загатна на брифинга след изключителното съвещание на Министерски съвет в понеделник. За тях стана ясно от държавното прессъобщение за утвърдените данъчни промени.

" Размерът на налога върху недвижимите парцели се възнамерява да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите, в границите, избраните в закона ", се показва в прессъобщението.

" Актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на здания на две години, както и годишно актуализиране на базисната данъчна стойност за установяване на данъчната оценка на аграрни земи, са измежду утвърдените промени и допълнения ", написа още в него, без да се дават повече детайлности. Тази смяна не беше планувана в първичния вид на данъчните промени, които МФ разгласява за публично разискване.

От мненията изпратени в интервала на разискване излиза наяве, че е препоръчана от Националното съдружие на общините и е призната от финансовото министерство. 

Общините от дълго време упорстват за смяна в Закона за локалните налози и такси, която да им разреши да осъвременят данъчните оценки на парцелите - жилищни и нежилищни, и по този начин да усилят приходите от налог здания. Основният им претекст е, че методиката за установяване на данъчните оценки не е променяна повече от 20 години. Миналата година сдружението вкара предложение в 48-то Народно заседание за завишаване на базисната данъчна оценка на квадратен метър повърхност с 35% като първа стъпка на поетапно приближаване до действителните цени на парцелите. Тази смяна обаче не беше припозната от нито една парламентарна мощ и по този начин не откри място в закона.

Наскоро изпълнителният шеф на сдружението на общините Силвия Георгиева разяснява, че актуализацията на данъчните оценки на недвижимите парцели се е оказала съвсем нерешима задача, тъй като нито една ръководеща партия не демонстрира политическа воля да я направи през последните пет години.

Заради това в този момент всеобщо първокласни парцели в централните градски елементи, които са остаряло строителство, се таксуват с прекомерно ниски суми - по-ниски от налога на маломерни жилища в новопростроени здания в крайни квартали.

От данъчната оценка обаче зависи и размерът на такса боклук. Години наред общините, на собствен ред, отлагаха въвеждането на по-справедливата скица на установяване на таксата според от количеството изхвърлен отпадък, измерен с торби, кофи или контейнери. И избраха най-лесния метод - да начисляват таксата на база на данъчната оценка на парцела, без значение какъв брой души го населяват и какви боклуци генерират. Последно прекосяването към установяване на такса боклук въз основата на количество е отсрочено за 2025 година През 2024 година имаме незабавната задача да се подготвим за новия метод на пресмятане на таксата на база количество битови боклуци, дават обещание от сдружението на общините. Бившият народен представител от " Изправи се, БГ " разяснява в профила си във Facebook предвижданата данъчна смяна: " Честито на печелившите! Нали сте наясно какво значи това - на две години да се актуализират данъчните оценки на парцелите, без да ги продаваш. Е, това ще е призрачен сън за всички хора. За пенсионери с апартамент на Докторската градина ще им се наложи данъкът да е по-висок от пенсията им. Ще кажете, да не живеят там. Ама това е неуместно за главно жилище! "
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР