Истината е, че президентската партия е победена и разгромена още

...
Истината е, че президентската партия е победена и разгромена още
Коментари Харесай

Партията на Макрон - без мнозинство в следващия френски парламент?


" Истината е, че президентската партия е победена и разгромена още на първия тур ", съобщи водачът на новото ляво обединяване Жан-Люк Меланшон след вчерашните избори във Франция. Колко е тежък ударът за партията на Макрон?

Малко след, френският президент би трябвало да се съобрази с обстоятелството, че в идващият парламент може да изгуби безспорното си болшинство.

В първия тур на парламентарните избори воденото от Жан-Люк Меланшон ляво-зелено обединяване " Нов национален екологичен и обществен съюз " получава съвсем толкоз гласове (25,7%), колкото и центристката коалиция към Макрон " Заедно " (25,8%). Според формалните данни разликата сред гласовете за двете сили е едвам 21 442 гласа - нищожен брой на фона на 48,7-те милиона, които право на глас във Франция.

Макрон ще има най-вече депутати, само че дали ще му стигнат за болшинство?

Особеностите на френската изборна система обаче водят до известни разминавания сред извоюваните проценти и местата в Народното събрание. За избора в действителност има значение само кой печели в другите изборни региони. Според социолозите при втория тур идната неделя обединението на Макрон може да се надява на доста от гласовете на тези, чиито претенденти са отпаднали в първия кръг.

Коалицията към президента се чака да получи сред 255 и 295 места в Народното събрание. За безусловно болшинство са нужни 289. Прогнозира се, че новото ляво обединяване ще разполага с сред 150 и 210 депутати. Но в случай че Макрон загуби безспорното си болшинство, това ще значи, че той би трябвало постоянно да договаря с другите политически групи и да е подготвен за доста взаимни отстъпки, в това число за плануваната пенсионна промяна.

Алиансът към Меланшон сплотява социалисти, комунисти и зелени.

Поражение за президента?

Затова Меланшон към този момент оцени изборния резултат като проваляне за съперника му Макрон. " Истината е, че президентската партия е победена и разгромена още на първия тур ", сподели той в Париж в неделя вечерта.

Дясната популистка Марин льо Пен също се надява, че партията ѝ " Национален фронт " ще може да образува парламентарна група. За задачата са нужни 15 депутати, съгласно прогнозите тя ще разполага с сред 10 и 30 места.

Новата министър-председателка на Франция Елизабет Борн, която също е претендент, прикани за " седмица на мобилизацията ". Но дали това ще се случи въобще не е ясно. Избирателната интензивност тази неделя беше рекордно ниска - под 50% от имащите право на глас отидоха до урните.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР