Истината е, че правителството падна по една много проста причина,

...
Истината е, че правителството падна по една много проста причина,
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Ще направим всичко възможно да не се стигне до избори, но компромиси няма да правим

Истината е, че държавното управление падна по една доста елементарна причина, а тя е, че не осигурихме тази корупционна последователност в ръководството. Не вършим покупко-продажби с брокери, не издаваме индулгенции на някогашните ръководещи. Ако се бяхме съгласили на една от тези покупко-продажби, държавното управление щеше да си ръководи доста устойчиво до края на мандата. Всъщност държавното управление не падна в Народното събрание, а на " Капитан Андреево ". Това сподели в студиото на " Панорама " ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров.

Според Гюров изборите не са неизбежни, само че те ще създадат всичко допустимо да не се стига до избори.

" Новата коалиция на болшинството отхвърля да сформира държавно управление, по този начин както отхвърля да предложи нов ръководител на Народно събрание. Ние ще подходим безусловно отговорно към първия мандат, ще проведем диалози вътре в партията. Вече текат процеси, в които привикваме нашите органи и ще се обърнем към нашите съдружни сътрудници с отговорно отношение и с готовност да избегнем избори и да успеем да осъществяваме мандата ", сподели Гюров

Потвърди обаче, че не са подготвени на взаимни отстъпки. " Искаме да създадем стабилно болшинство, което се гради не на взаимни отстъпки, а на дела и хрумвания ".

За него предлагането за различен министър-председател или министър на финансите не е компромис, а разследване от управническата формула, която желаят да реализират и това стабилно болшинство.

" Трябва да минем през всички стъпки, няма да приказваме за взаимни отстъпки, покупко-продажби, а за дела. Каузата е да извадим България от корупционния модел ", сподели той.

Увери, че разговорът с депутатите, със съидейници и гласоподавателите на Има Такъв Народ продължава и могат да намерят обща база на ръководство, която се базира на цели, хрумвания и дела.

Колкото до президента съобщи, че в случай че президентът излезе още веднъж на площадите, ще намерят доста общи тематики и ще се радва да си поговорят с него.

На въпрос дали не гасят инфлационният пожар с бензин - Гюров сподели, че за този пожар би трябвало да се извърнат към " пожарникаря и някогашните ръководещи, които го възпламениха ".

В Европа има страни, които са по-засегнати от тази инфлация - Литва, Латвия, Естония, Хърватска. Други като Румъния, Словакия, Полша имат сходна на нашата инфлация - явно това не е пожар, които гори единствено в България, сподели той.

" Ако приходите на българите бяха по-високи, не бяха арестувани изкуствено ниски през последните 12 години, тъй като милиарди бяха източвани и крадени, вместо да отидат при българските пенсионери, при бизнеса, при работещите, в този момент увлечението на храните и енергоносителите нямаше да повлияят на покупателната дарба на българските жители. Ако бяхме употребявали тези години дейно, с цел да реализираме диверсификация на доставките на енергоизточниците, да не подвластен от съветските изкопаеми горива, щяхме да имаме по-ниски равнища на инфлация. За късото време в ръководството успяхме да спрем зависимостта от газа ", сподели ръководителят на ПГ на Политическа партия.

За решението на Народно събрание за Северна Македония сподели, че сигурно е най-хубавото решение.

" Може да се каже, че е победа на българската дипломация за последните десетки години, в които сме работили по този въпрос, на този блян на българите да бъдем дружно с Македония, да бъдат народите ни обединени. Това е, което постигнахме през днешния ден. Да не живеем разграничени от една граница, а да живеем дружно и да приказваме на един език дружно в Европа ".

Определи като " политическа шизофрения " обвиняванията против премиера, че е дал опцията на Народно събрание да вземе решение.

" Когато се говореше, че той желае да вземе решение, беше упрекван. Звучи като вица: Защо си с шапка и за какво си без шапка ", сподели Гюров.

Заяви, че европейците не могат да почувстват и да схванат какво се случва сред Българи и Македония и по какъв начин всеки българин може да откри някаква връзка, която го свързва с тази сантиментална и трагична част от българската история. Но се радва, че са разбрали, че ние не желаеме нищо друго с изключение на спазването на договорите, отбрана на българските жители в РСМ и отбрана на общоевропейските правила и полезности, които Европейски Съюз подсигурява.

" За първи път не е двустранен въпрос позицията на България и Македония, а е въпрос на Европейски Съюз. Всички условия и упования, които сме имали, са част от общата рамка и те ще бъдат следени и обезпечени от Европейски Съюз ", сподели Гюров.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР