Истерията със заразата от Ковид-19 вече тресе целия свят. Навсякъде

...
Истерията със заразата от Ковид-19 вече тресе целия свят. Навсякъде
Коментари Харесай

10 ежедневни „удобства“, които могат да ни заразят с Ковид-19

Истерията със болестта от Ковид-19 към този момент тресе целия свят. Навсякъде се вземат изключителни защитни ограничения – в Китай още преди месеци блокира най-засегнатите провинции, цяла Италия е под карантина, а голям брой европейски страни затвориха границите си.

От 13 март 2020 година България е в изключително състояние за месец. Здравното ни министерство, по рекомендация на Оперативния щаб, наложи строги ограничавания за битка със болестта. Преустановени се визитите в увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях.

На заведенията за хранене и заведенията за бързо обслужване са позволени единствено доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Всички търговски действия, неупоменати нагоре обаче, не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

И макар възбраните има неща от всекидневието ни, до които се допираме непрекъснато, без да се замисляме, че те крият заплаха, защото могат да бъдат най-прекият преносител на ковид.

Днес ви предлагаме потребен лист с десетте най-опасни ежедневни „ улеснения “, които могат да ни заразят с Ковид-19, без да се усетим.

1. Кафеавтоматите

През всеки кафеавтомат минават десетки и даже стотици клиенти дневно. Те пускат монети, натискат копчетата и бъркат в прозорчето за цялостната чашка димящо кафе. Достатъчно е един вирусоносител да допре някоя от тези елементи, с цел да съобщи болестта.

2. Банкоматите

 10 ежедневни

Банкоматите са едни от най-използваните устройства в общественото пространство. Те също могат да станат разплодник на болест, защото всеки, който тегли пари, ги допира, до момента в който си пъха и вади картата, набира пин кода и взема банкнотите.

3. Дръжките на вратите

Дръжките на вратите, изключително в публичните здания, крият огромна заплаха от болест. Ако притежател на кононавирус е отворил преди вас вратата в банката, пощата или кметството, като нищо може да ви лепне страшния микроб. Особено рискови са дръжките в публичните тоалетни.

4. Касата в магазина

 10 ежедневни

Пред касите в магазините и хипермаркетите постоянно има опашки от чакащи, което също е причина да ни заразят. Там болестта може да бъде върху плота, където се слага стоката, както и върху клавиатурата на ПОС терминала при заплащане с карта.

5. Градският превоз

Ако ползвате градския превоз, има възможност да се болестите от ръкохватките за правостоящи пасажери или от дръжките на седалките, които всеки допира. През метрото, рейсовете, тролейбусите и трамваите също всекидневно минават голям брой хора, по тази причина вероятността от болест не е за занемаряване.

6. Парите

 10 ежедневни

Банкнотите и монетите в портмонето ни евентуално са най-опасните преносители на болестта. Особено тези, които ни е върнал продавачът след следващата покупка. Неслучайно медицинските лица настояват, че парите са „ най-мръсното нещо “, тъй като всеки ги пипа.

7. Копчетата на асансьора

Живеещите в блокове и кооперации употребяват всеки ден асансьора, с цел да стигнат до жилището си. Не се знае обаче кой преди тях е натиснал копчето на таблото и дали не е притежател на ковид.

8. Количката в супермаркета

 10 ежедневни

Количката или кошницата за извършване на покупки в супермаркета също са вероятен източник на болест. Дръжките им се допират от всеки клиент на комерсиалния обект, а през огромните магазини минават хиляди пазаруващи всеки ден.

9. Пистолетът на бензиновата колонка

В бензиностанциите на самообслужване елементарно можем да прихванем болестта, до момента в който държим револвера и зареждаме гориво. Затова е най-добре да изчакаме малко, с цел да ни обслужи някой чиновник, вместо да пипаме там, където преди нас са минали ръцете на десетки водачи.

10. Кутиите с храна от ресторанта

 10 ежедневни

Въпреки че доставката на храна остава отвън обсега на възбраната, за жалост и те могат да ни заразят. Коронавирусът може да остане върху повърхности за няколко часа или до няколко дни (в взаимозависимост от типа на повърхността). Така, до момента в който хапваме поръчаната си храна, като нищо можем да си лепнем Ковид-19, без да се усетим.

Според здравните експерти най-хубавият метод за предотвратяване от болестта, е ограничение на контактите и дезинфекциране на повърхностите в дома, офиса и на публичните места. И най-важното – постоянно миене на ръцете с топла вода и препарат, както и използването на дезинфектант за ръце.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР