Истанбул. Новата авокефална“ църква на Украйна не е независима от

...
Истанбул. Новата авокефална“ църква на Украйна не е независима от
Коментари Харесай

ТАСС: Новата „авокефална“ църква на Украйна не е независима от Вселенската патриаршия

Истанбул. Новата „ авокефална “ черква на Украйна не е самостоятелна от Вселенската патриаршия, написа TACC
Вселенският патриарх Вартоломей обезпечи автокефалията на новата черква в Украйна, ограничавайки я до територията на страната, написа в текста на Томос за автокефалията. Преводът на документа на украински език бе оповестен на страницата в обществената мрежа „ Туитър “ на украинския дипломат в Турция Андрей Сибиха.
В същото време пресслужбата на Константинополската патриаршия е отказвал да даде на кореспондента ТАСС текста на документа, като се базира на обстоятелството, че преводът му на британски език към момента не е направен.
" Ние признаваме и установяванме в рамките на територията на Украйна автокефалната черква като нашата духовна щерка и призоваваме всички международни православни църкви да я признаят за сестра и да загатват под името " Светейшата черква на Украйна " като такава, която има предстоятел в историческия град Киев и не може назначава епископи или да открият енории отвън границите на страната ”, се споделя в документа.
Изяснява се, че " към този момент съществуващите [енории] по света стават обект на Вселенската патриаршия, която има канонични пълномощия в диаспората, защото юрисдикцията на новата черква е лимитирана до територията на украинската страна. "
Вселенската патриаршия задължи новата украинска черква да взема решение " значими въпроси " през Истанбул.
„ За да решат значими въпроси от църковна, догматична или канонична природа, най-благословеният Киевски и на цяла Украйна митрополит би трябвало да се обърне, от името на Светия Синод на своята черква, към нашия Свещен патриарх и Вселенски престол, жадувайки за авторитетна мисъл и твърдо схващане. Украйна и свещената Ставропигия остават ненамалявани ”, - написа в подписания от Вартоломей Томос.
Текстът на документа акцентира, че новосъздадената украинска черква не може независимо да създава Свето миро, нужна за осъществяване на свещенодействие, за разлика от каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, настояща в Украйна.
В същото време Константинополската патриаршия " благославя и афишира автокефалната православна черква на Украйна и приканва да води украинската земя ".
Вселенската патриаршия в текста на Томоса загатва президента на Украйна Петро Порошенко.
" Това решение и размишление, в наслада, оповестено за вас от уважавания център на Православието, беше съборно в съгласие. Този традиционен и синодален Томос, написан и подписан според Кодекса на нашата Велика Константинополска Църква Христова, показан в точни и идентични екземпляри на Най-Благодатния Предстоятел на Най-Светата Украйна Епифаний и Негово превъзходителство президентът на страната, Петро Поршенко, за постоянно доказателство и непрекъснато показване ”, се споделя в текста на документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР