Испанското правителство отхвърли призивите за посредничество между Мадрид и Барселона.

...
Испанското правителство отхвърли призивите за посредничество между Мадрид и Барселона.
Коментари Харесай

Барселона отлага независимостта, Мадрид отказва преговори

Испанското държавно управление отхвърли апелите за ходатайство сред Мадрид и Барселона. На изключително съвещание ръководещите разискват по какъв начин да отговорят на декларацията за самостоятелност на Каталуния. Документът беше разгласен от водача на каталунците Карлес Пучдемон, само че влизането в действие беше отсрочено.
10 дни след извършения референдум за самостоятелност на Каталуния, подложеният на мощен напън сепаратистки водач в последна сметка избра междинния път - непряко оповестяване на самостоятелност. В дълго чакано изказване в локалния парламент Карлес Пучдемон прикани да му дадат мандат за диалози и да отсрочат независимостта с няколко седмици.
„ Правителството и аз предлагаме на Народното събрание да не приема декларация за самостоятелност, а в идващите седмици да стартира договаряния, без които е невероятно да бъде реализирано съглашение. Дълбоко уверени сме, че този миг изисква, освен да успокоим напрежението, само че на първо място да създадем компромис, с цел да се придържаме към настояванията на каталунския народ”, съобщи водачът на каталунците Карлес Пучдемон.
Последва мощно алегорична гала по сключване на декларация за независимостта на Каталуния от Испания.
Не закъсня и острата реакция от управляващите в Мадрид, които са безапелационни, че всевъзможен разговор сред демократи би трябвало да става в границите на закона.
„ След като отиде прекомерно надалеч и води Каталуния до най-високото й равнище на напрежение, президентът Пучдемон потопи региона в най-голямата неустановеност. Речта му беше тирада на човек, който не знае къде се намира, какво желае или с кого желае да върви. Правителството не може да признае за годен Каталунския закон за референдума, тъй като той е неразрешен от Конституционния съд”, разяснява вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария.
Речта на Пучдемон съумя да провокира неспокойствие и в личния му лагер. Много от неговите последователи чакаха ясно и изрично оповестяване на самостоятелност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР