Испанският Върховен съд отложи най-малко с ден решението дали уволненият

...
Испанският Върховен съд отложи най-малко с ден решението дали уволненият
Коментари Харесай

Испански съд отложи решението дали бившият каталунски вицепремиер да излезе от затвора

Испанският Върховен съд отсрочи минимум с ден решението дали уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас би трябвало да остане в пандиза в Естремера в региона на Мадрид, или може да бъде освободен, с цел да взе участие в политическия живот на Каталуня.

За през днешния ден беше планувано съвещанието на Върховния съд за това дали той би трябвало да остане за непрекъснато в пандиза. Магистратите обаче оповестиха няколко часа след чуването на Жункерас, че завършват съвещанието си за деня и ще продължат на следващия ден. На чуването той сподели пред съда, че е " човек на мира ".

Прокуратурата обаче упорства, че той би трябвало да остане в пандиза, и го е предизвестила, че " правораздаването не е разменна монета " и че даже той да стане министър председател на Каталуня, това " не може да се отрази на обстановката му на краткотраен (предварителен) затвор ", написа " Ел паис ".

Според отбраната не съществува риск, който да изисква той да остане в пандиза. Адвокатите също по този начин приканиха да бъде почетено правото му за " политическо присъединяване " след каталунските избори, на които получи депутатско място. В изявление със уеб страницата El Diario един от юристите споделя, че той не счита да опита да се укрие от правораздаването, както и че е премислил част от посланията си и е водил " мирна акция " от пандиза. Пред " Радио Каталуня " той сподели оче, ще Жункерас има право на независимост да отбрани политическия со план.

Мярката прелиминарен затвор беше наложена на 2 ноември поради обвиняванията в протест, подстрекаване към безредици и разхищаване на обществени средства. В хода на предизборната акция от началото на декември насетне Жункерас смекчи част от позициите си за едностранно обособяване от Испания и изиска да бъде пуснат на независимост, с цел да може да взе участие интензивно в конкуренцията. До началото на акцията ERC се разглеждаше като категоричен любимец на вота още от първите социолигически изследвания.

 Испански съд отсрочи решението дали някогашният каталунски вицепремиер да излезе от пандиза
© Associated Press

Жункерас, който оглавява ERC, третата най-голяма партия в каталунския парламент (след последните избори на 21 декември) до момента не се считаше за вероятен кандидат-премиер. Причината е, че Каталунската републиканска левица (ERC) получи по-слаб резултат от листата, ръководена от някогашния министър председател Карлес Пучдемон и в следствие Жункерас работи само за вид, при който точно той наново ще заеме поста.

Според в. " Ла вангуардия " обаче Жункерас и Пучдемон водят " борба ", с цел да решат кой ще бъде министър председател, в случай че спечелилата най-вече гласове на изборите антинационалистка партия " Граждани " не успее (както и се очаква) да сформира държавно управление.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (194)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР