Испанският журналист от руски произход Пабло Гонсалес (Павел Рубцов), който

...
Испанският журналист от руски произход Пабло Гонсалес (Павел Рубцов), който
Коментари Харесай

Агент на ГРУ е бил внедрен в обкръжението на дъщерята на Борис Немцов

Испанският публицист от съветски генезис Пабло Гонсалес (Павел Рубцов), който беше арестуван в Полша през февруари 2022 година по съмнение в шпионаж, евентуално е бил инфилтриран от съветското военно разузнаване (ГРУ) в обкръжението на Жана Немцова. За  написа самостоятелният съветски уеб страница " Агентство ", представен от уеб страницата на Радио " Свобода ".

Според източник от фондация " Борис Немцов " и прочут на дъщерята на убития в Русия опозиционен политик, Гонсалес се е срещнал с Немцова през 2016 година в Брюксел и е бил поканен на събитията на фондацията.

След ареста полските специфични служби получиха достъп до цифровите приложения, използвани от журналиста. От разбора на данните стана известно, че от 2016 година Гонсалес разказва в детайли активността на Немцова и нейните другари, чиновници и сътрудници на фондацията, както и студенти от лятното учебно заведение по публицистика, в което той взе участие.

Източникът на " Агентство " допуска, че по този метод Гонсалес се е отчитал на водещите си офицери в специфичните служби. В тях той също по този начин желае да му компенсира разноските, свързани с въвеждането на Немцова в организацията.

Както проличава от отчетите, евентуалният сътрудник е бил изключително заинтригуван от участниците в лятното учебно заведение по публицистика, които идват от Украйна и Съединените щати (един от тях Гонсалес подозирал, че работи за ЦРУ).

Полското следствие е открило в мобилните устройства на Гонсалес писма от Борис Немцов, за които се твърди, че Гонсалес е копирал от преносимия компютър на Немцова, до момента в който общувал с нея. Поради това разследващите възнамеряват да повдигнат още едно обвиняване против Гонзалес - за противозаконен достъп до информация, е съобщил източник от фондацията на Немцов.

Полската организация за вътрешна сигурност, която се занимава със случая, не е дала отговор на искане за коментар. Жана Немцова също не е дала отговор на въпросите на публицистите, базирайки се на съглашение за неразгласяване, обещано на полските управляващи.

Олга Шорина, съоснователка на Фондация " Немцов ", е споделила, че Гонсалес е общувал с водачите на фондацията и е взел участие в редица събития, само че не е имал достъп до документите и поверителната информация на фондацията.

Гонсалес, която има съветско и испанско поданство, е роден в Съветския съюз. Майка му е щерка на испанци, открили се в Съюз на съветските социалистически републики през гражданската война в страната им през 30-те години на предишния век. От 2014 година Гонсалес работи като публицист, отразявайки анексирането на Крим и подкрепяния от Русия сепаратистки протест в Донбас. Той сътрудничи на испанския вестник " Публико " и на организация ЕФЕ, на телевизионния канал " Ла Секста ", на " Гласът на Америка ", " Дойче веле " на баските издания " Наиз " и " Гара ".

Малко преди съветското навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година Службата за сигурност на Украйна изгони Гонсалес от страната. Четири дни по-късно Гонзалес той беше арестуван в полския град Пшемисл, покрай границата с Украйна. Полските управляващи не разясниха в детайли ареста, като единствено споделиха, че съгласно тях журналистът е работил за съветското военно разузнаване (ГРУ).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР