Испанските социалисти се договориха да си сътрудничат при сформирането на

...
Испанските социалисти се договориха да си сътрудничат при сформирането на
Коментари Харесай

Социалистите и крайната левица в Испания си сътрудничат за съставянето на правителство

Испанските социалисти се договориха да си сътрудничат при сформирането на държавно управление с крайнолявата партия " Подемос ", като се въздържаха да разгласят основаването на коалиция, до момента в който изследват композиция от благоприятни условия за обезпечаване на болшинство в Народното събрание, оповестява " Ройтерс ".

Социалистите завоюваха парламентарните избори през април, само че не получиха болшинство, което остави политическия пейзаж в Испания надълбоко фрагментиран.
 Социалистите печелят в Испания, проваляне за Народната партия
Социалистите печелят в Испания, проваляне за Народната партия

Карлес Пучдемон евентуално също ще бъде евродепутат

Изпълняващият длъжността министър председател Педро Санчес, поканен предходната седмица от крал Фелипе VI за диалози за връчването на мандат за сформиране на държавно управление, заплаши през вчерашния ден да свика нови парламентарни избори , в случай че опозиционните партии блокират опитите му да образува държавно управление.

Санчес се срещна през днешния ден с водача на " Подемос " Пабло Иглесиас.

Дори и съюзени, двете партии не разполагат с болшинство в Народното събрание , само че Иглесиас сподели пред публицисти, че и двамата били оптимисти, като той се надявал, че срещата може да се " трансформира в по-конкретно, прогресивно съглашение " за държавно управление.

Иглесиас желае " Подемос " да бъде част от ръководещата коалиция, концепция, която Санчес до момента отхвърляше.
 Социалистите в Испания подготвени да договарят с съперниците си
Социалистите в Испания подготвени да договарят с съперниците си

Заради неналичието на безусловно болшинство не могат да образуват държавно управление сами

Адриана Ластра, говорителка на социалистите в Народното събрание, съобщи, че срещата се е провела в подтекста на " нашия явен мандат от изборите за съставяне на прогресивно държавно управление ".

" Сега би трябвало да търсим формули, с цел да съставим държавно управление на съдействието ", добави тя.

Санчес по-късно се срещна по-късно с водача на дясноцентристката партия " Граждани " Алберт Ривера и с ръководителя на консервативната Народна партия Пабло Касадо.

Социалистите завоюваха 123 депутатски места през април, а " Подемос " - 42 места, като за болшинство са нужни 176 депутати. По-малките районни партии биха могли да компенсират дефицита, само че това ще изисква още договаряния, евентуално в това число с водачите на придвижването за самостоятелност на региона Каталуния от Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР