Испанската Сметна палата поиска от 40 бивши висши служители на

...
Испанската Сметна палата поиска от 40 бивши висши служители на
Коментари Харесай

Испанската Сметна палата си търси милиони евро, „похарчени за референдума в Каталуния“

Испанската Сметна палата изиска от 40 някогашни висши чиновници на районното държавно управление на Каталуния да върнат в бюджета близо 5 милиона и половина евро. Според инспекторите те са пренасочвали обществени средства към по този начин наречените „ каталунски посолства “ и Съвета за социална дипломация на Каталуния, с цел да пропагандират в чужбина референдума за самостоятелност, извършен на първи октомври 2017 година и разгласен по-късно за противозаконен от Конституционния съд.

Сумата се прибавя към към този момент изхарчените 4,1 милиона евро за самото осъществяване на референдума. Общата сума, която надвишава 9,52 милиона евро ще бъде разпределена сред политиците според от поста, който са заемали, средствата с които са разполагали и времето през което са били на власт.

Най-голяма част се пада на някогашния общоприет секретар на Съвета за социална дипломация на Каталуния Алберт Ройо, който дължи 3,6 милиона евро.

Следват го някогашният министър на стопанската система Андреу Мас-Колел и някогашният министър председател Артур Мас с по 2,8 милиона евро.

Бившите министър председатели Карлес Пучдемон и Ориол Жункерас дължат по 1,9 милиона евро. Другите 35 политици си разпределят останалите за доплащане суми. Сметната палата даде на юристите им 3 часа да се срещнат с документите и 10 минути, с цел да показват устно позициите им, след което разгласи, че в границите на 15 дни парите би трябвало да бъдат изплатени на държавната хазна, в противоположен случай ще се прибегне до запориране на имуществото им.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР