Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в

...
Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст в
Коментари Харесай

Отиде си оперната легенда Монсерат Кабайе

Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе умря на 85-годишна възраст в Барселона , оповестява Франс прес.

Информацията бе доказана от източник от болничното заведение “Сант Пау " в каталунския град. Оперната певица бе призната в лечебното заведение през септември поради продължаващи от години здравословни проблеми.

Прощаването с Монсерат Кабайе ще се състои в неделя, а погребението - във вторник в каталунската столица.
 image2_16x9.png Есенна книжна терапия: 5 заглавия, които ще ви върнат лятото (и то с 10% отстъпка) На фокус
Кабайе е родена в Барселона. Завършва локалната Консерватория в класа на Еугения Кемени и печели златен орден. През 1957 дебютира на оперната сцена с ролята на Мими от операта „ Бохеми “. През 1960-61 тя пее за Бременската опера, където доста уголемява репертоара си. През 1962 се завръща в Барселона и дебютира в „ Арабела “ от Рихард Щраус.
Пробивът на Кабайе на интернационалната сцена е през 1965 година с ролята й на Лукреция Борджия в операта на Доницети в „ Карнеги хол “ в Ню Йорк. Тя излиза на сцената, замествайки своя колежка, която е болна.

По време на 50-годишната си кариера Кабайе е гастролирала в операта „ Метрополитън “, в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго.
Популярната ария „ Барселона “, която Кабайе извършва дружно с фронтмена на „ Куин “ Фреди Меркюри в началото е записана през 1987 година. През 1992-ра – година гибелта на артиста, песента се трансформира в всекидневен химн на лятната олимпиада в Барселона.

Кабайе, която отпразнува 85-я си рожден ден през април, имаше проблеми със закона през 2015 година, откакто бе упрекната в данъчни измами. Заради влошеното си здраве съдът разреши на оперната звезда да не участва персонално на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания посредством видео конферентна връзка. Кабайе подписа съглашение с прокуратурата и бе наказана да заплати санкция от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, откакто бе приета за отговорна в пране на пари посредством офшорна компания в Андора през 2014 година.

Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за който се омъжва през 1964 година.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР