Испания ще поеме за втори път командването на Временните сили

...
Испания ще поеме за втори път командването на Временните сили
Коментари Харесай

Испания отново поема командването на Временните сили на ООН в Ливан



Испания ще поеме за повторно командването на Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (UNIFIL), оповестиха от Министерството на защитата. Начело на задачата застава армейски генерал-майор Аролдо Лазаро Саенц, под чието командване ще бъдат над 10 000 сини каски и 800 цивилни от 46 страни. Той е определен от Съвета на сигурност на Организация на обединените нации и ще замести на поста италианския военачалник Стефано дел Кол.

Мисията има за цел да обезпечи мир на границата сред Ливан и Израел, да улесни филантропичния достъп до цивилното население, както и доброволното и безвредно завръщане на разселените лица. Тя е единствената мироопазваща задача на Организация на обединените нации с военноморски сили, патрулиращи средиземноморските води по ливанското крайбрежие с кораби от пет страни и 850 военнослужещи към днешна дата. Испания е ангажирана в нея от 2006 година до в този момент без спиране по гледище на Организация на обединените нации.

Според министъра на защитата Маргарита Роблес назначението на испанския адмирал за пълководец на една от най-важните задачи демонстрира " доверието, което Организация на обединените нации има в Испания и въоръжените й сили за опазването на интернационалния мир и световната сигурност ". Той към този момент е взел участие в Мироопазващата интервенция в Босна и Херцеговина под командването на Организация на обединените нации (UNPROFOR), НАТО (SFOR) и Европейския съюз (EUFOR). Говори британски, италиански и френски език и заема пост, който сред 2010 и 2012 се заемаше от различен испански военачалник - Алберто Асарта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР