Испания пренасочва газ за Мароко по тръбопровод, който спря да

...
Испания пренасочва газ за Мароко по тръбопровод, който спря да
Коментари Харесай

Испания изнася газ за Мароко след дипломатически спор с Алжир

Испания пренасочва газ за Мароко по водопровод, който спря да действа през ноември, поради дипломатически спор сред Мароко и Алжир. Това заяви Ройтерс, базирайки се на данни на испанския газов оператор „ Енагаз “ (Enagas).

Миналата година Алжир реши да не удължава съглашението за експорт на газ през газопровода Магреб-Европа (MEG), преминаващ през Мароко и продължаващ към Испания. Така Алжир спря съвсем целия импорт на Мароко на синьо гориво, защото връзките сред двете северноафрикански страни се утежниха.

През април Алжир предизвести Мадрид да не реекспортира доставките на алжирски газ към южната си съседка. Това се случи, откакто испанският вицепремиер Тереса Родригес, отговаряща и за енергийния преход на страната, удостовери проектите си да реверсира газовия поток по тръбопровода и да започване експорт за Мароко.

„ Процесът на узаконяване подсигурява, че този газ не е от алжирски генезис “, разгласи представител на „ Енагаз “.

През март Испания ядоса главния си снабдител на газ - Алжир, като поддържа мароканския проект за предложение на автономност на Западна Сахара. Това подтикна Алжир да спре 20-годишния си контракт за другарство с Мадрид и провокира дипломатическа рецесия сред тях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР