Испания няма да подкрепи проектоспоразумението между Лондон и ЕС за

...
Испания няма да подкрепи проектоспоразумението между Лондон и ЕС за
Коментари Харесай

Испания ще гласува против спогодбата за Брекзит заради Гибралтар

Испания няма да поддържа проектоспоразумението сред Лондон и Европейски Съюз за Брекзит, в случай че включеният текст за противоречивата английска територия Гибралтар не бъде изменен, съобщи през днешния ден испанският министър председател Педро Санчес, представен от Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

" Към днешна дата, в случай че няма промени във връзка с Гибралтар, Испания няма да поддържа съглашението за Брекзит ", сподели Санчес по време на конференция в Мадрид, проведена от списание " Икономист ".

Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 година е английска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските връзки. Испания от дълго време предявява искания върху него.

Испанският външен министър Жозеп Борел съобщи през вчерашния ден, че Мадрид желае в договорката за напускането на Англия да се споделя ясно, че договарянията за връзките сред Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар.

Гибралтар би трябвало да напусне Европейски Съюз дружно с Англия през март, макар че 96 % от популацията му гласоподава за оставане в Евросъюза.

Миналата седмица Испания съобщи, че приветства включването на протокол за Гибралтар в плана за съглашение за Брекзит, само че Борел сподели през вчерашния ден, че документът е провокирал " известно комплициране " по въпроса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР