Искрен Митев от Продължаваме Промяната, Владислав Панев от Демократична България

...
Искрен Митев от Продължаваме Промяната, Владислав Панев от Демократична България
Коментари Харесай

ПП, ДБ и ИТН обсъждат доходи, инфлация, антикризисни мерки в предизборен дебат

Искрен Митев от „ Продължаваме Промяната ”, Владислав Панев от „ Демократична България ” и Любомир Каримански от  „ ИТН ” организираха избирателен спор в ефира на Нова телевизия. 
Прочетете още
„ Политическа партия е единствената мощ, която може да направи устойчиво ръководство. Надявам се българските жители да ни дадат доверието си, с цел да продължим работата, която започнахме. Ако има политическа мощ, която може да сформира държавно управление, това е единствено Политическа партия ”, съобщи Искрен Митев.

Позовавайки се на данни от финансовото министерство, той сподели, че българската стопанска система е постоянна. „ Дългът е вторият най-нисък в Европа, което демонстрира, че има постоянен бюджет. И третото – прогнозата за намаляваща инфлация ”, добави Митев.  

 „ Силно се надявам да има държавно управление. То може да се сформира, когато хората гласоподават всеобщо. И второ – когато загърбим лицемерието и лепенето на етикети, защото то води единствено до отнемане от мисъл на депутатите ”, съобщи Любомир Каримански от Има Такъв Народ. „ Дължим доста на хората, само че и те би трябвало да бъдат дейни ”, сподели Каримански. Според него форматът на кабинета „ Петков ” не може да се повтори.

„ Демократична България може да бъде поръчител за държавно управление, което реализира същински промени, отключва предприемаческия дух на българина. Само по този метод България може да излезе от тези рецесии, които връхлетяха Европа и света последните години. По-добрата бизнес среда ще повдигне приходите. Готови сме да приказваме с нашите минали, а може и нови сътрудници ”, съобщи Владислав Панев от „ Демократична България ”.

Обезценяването на парите?

„ Служебното държавно управление сподели, че се чака понижаване на инфлацията. Това демонстрира, че антикризисните ограничения, които сме приели, са съответни ”, сподели Искрен Митев.

„ Не съм склонен с това. Инфлацията, даже и да пада, тя пада с помощта на външен фактор, не с помощта на взетите ограничения ”, сподели Каримански. „ Видяхме, че 25-е стотинки пълнят нечий непознат джоб. Никой не стачкува против съветския нефт. В края на предходната година е бил към 2,41 лв., в този момент надвишава 3,40 лв.. Интересно е за какво има такава огромна разлика? Дали един монополист не натрупва огромна облага. Има конфиденциален отчет на ДАНС по отношение на „ Лукойл ” ”, сподели Каримански.

„ Раздаваме парите на страната на калпак. Не беше направена категоризация на уязвими групи ”, разяснява Каримански.

„ Инфлацията беше висока поради външни фактори. Факт е, че ще пада също поради външни фактори. И ФЕД, и ЕЦБ понижават лихвите. България в действителност би трябвало да направи обезщетенията по-насочени ”, съобщи Владислав Панев, Демократична България. Той се съгласи, че обезщетенията би трябвало да са по-точно ориентирани.

„ Начинът за събаряне на цените на горивата е първо либерализация на данъчните хранилища, тъй че има конкуренция. И второ – облагане на съветския нефт с разликата сред неговата цена и на петрола вид Брент на интернационалните пазари ”, съобщи Панев.

Ще бъдат ли вдигнати налозите? И от кое място ще се намерят пари за по-високи пенсии?

„ Не считаме да подвигаме налозите. Преди това има доста други неща, които могат да се създадат. Може да има преструктуриране на разноски. Министър Велкова чака ниска събираемост на налозите. И тук идва въпросът – за какво внезапно събираемостта стана ниска ”, разяснява Искрен Митев.

Той съобщи, че знае от кое място ще дойдат парите за по-високи пенсии. „ Важно е да се каже от кое място ще дойдат тези пари. Има едни към 20 милиарда в страната, които са наместени в корупционни схеми. Държавата би трябвало да обезпечи събираемостта и бистрота на събираемостта на налозите. След това може да се реструктурират разноските, което ние не адресираме ”, сподели Митев.

Според Владислав Панев разноските на страната сигурно би трябвало да бъдат усъвършенствани. „ Иначе държавният бюджет ще избухне. Откъде? Първо от обезщетенията, които да са по-целенасочени ”, сподели Панев. Според него би трябвало и цифровизация на държавната администрация. „ Напълно допустима е такава оптимизация в границите на няколко години ”, сподели Панев.

„ Ефектът няма да бъде толкоз бърз. До този миг в тактиката за цифровизация на България беше заложено 100 аргументи, които да отпаднат като спънки за бизнеса. Вчера се връщам от смолянския район. Казват, че единствено за фотоволтаици на една компания не могат да обработят и подадат документите 3 месеца. Не знам за каква цифровизация приказваме ”, сподели Каримански.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР