Искате ли здрави, добре сварени яйца, които да боядисате на

...
Искате ли здрави, добре сварени яйца, които да боядисате на
Коментари Харесай

Хитрости как да сварите великденските яйца без да се чупят

Искате ли здрави, добре сварени яйца, които да боядисате на Великден? Едва ли има някой, който ще отговори с " Не ". За страдание, макар старанието ни, от купените 30 яйца, след сваряване, постоянно здрави остават едвам половината.

Целостта на черупката зависи най-много от метода на развъждане на кокошките и храната, която им е давана. Калцият в черупката дефинира неговата издръжливост освен при огромното великденско блъскане, само че и много преди този момент - при варенето. Затова деликатно избирайте яйцата, четете етикета и избирайте единствено тествани източници, поучава trafficnews.bg.

Ето и няколко хитрости, с които да си гарантирате по-малко пукнати черупки във врящата тенджера.

1. Темпериране

Яйцата би трябвало да са на стайна температура. Извадете ги от хладилника, най-малко час преди да ги сварите.

2. С забрадка

На дъното на съда, сложете мека забрадка. Направете гънки, тъй че да разделят яйцата едно от друго и да не се удрят, до момента в който се варят.

3. В торба

Сложете яйцата в платнена торба и деликатни ги потопете във водата. Оставете ги по този начин към час. След това започнете варенето, при започване на ниска температура, по-късно увеличете.

4. Във фурната

Не ги варете - а печете. Използвайте форма за мъфини, като във всяко гнездо сложете по едно яйце, по-късно печете във фурната.

5. В чорапогащник

Поставете яйцата в чорап или чорапогащник, усучете края и навържете с конец. Ако желаете по едно и също време да ги декорирате, може да поставите клонче трева, листенце или цвете сред яйцето и чорапа, а във водата да добавите естествено багрило - люспи лук, цвекло или боровинки.

6. Сол - да; оцет - не

Добавете най-малко 1 с. л. сол във водата, в която варите яйцата. Не слагайте оцет. Той прави черупките по нежни.

7. Варете ги в апарат за постепенно готвене

Слоукукърите в последно време постоянно се употребяват, поради времето, което пестят. Оказва се че те са положително решение и в случай че желаете да сварите повече яйца, които да не се счупят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР