„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат

...
„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат
Коментари Харесай

Иван Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата

„ Искат да ме сменят, с цел да овладеят прокуратурата, само че нямат правни причини “ – това се споделя в мнение до Висшия правосъден съвет от основния прокурор Иван Гешев.

В документа се показва, че предлагането е в несъгласие с Конституцията на Република България, Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата доктрина на правото, действието на управляващите и развиването на правосъдната промяна.

Това предложение не се основава на правни причини, а на политически съдения и субективни изводи и на процедура е персонална оценка на професионалните и нравствени качества на основния прокурор от сегашния министър на правораздаването “, написа още в мнението.

В мнението са изложени съответни доводи и възражения по всеки пункт от предлагането на министъра на правораздаването, даже и по тези, които следва да бъдат оставени без разглеждане.

„ Твърдението, че основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт е безусловно несъстоятелно “ се показва в документа. Според Гешев то би могло да се схване като изявление на министъра, което цели публичен отзив.

„ В ревюто на министъра на правораздаването са направени комплицирани взаимовръзки сред събития в страната и чужбина. След като даже основният прокурор няма пълномощия по съответни наказателни производства, то това би следвало да важи в още по-голяма степен за представител на изпълнителната власт. Посочените от госпожа Йорданова изводи и рекомендации по отношение на хода на висящи досъдебни производства нарушават съществени европейски правила като господство на закона и разделяне на управляващите “, написа още в мнението.

Това, което се случва, е координирана офанзива против правосъдната власт, в частност прокуратурата, освен от изпълнителната власт, изключително от някои министерства. Това си е нахлуване против държавността “, сподели основният прокурор Иван Гешев пред медиите, във Висшия правосъден съвет (ВСС).

Пленумът на Висш съдебен съвет през днешния ден се чака да се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането на министъра на правораздаването Надежда Йорданова за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев.

Той назова настояването на правосъдния министър за отстраняването му от поста „ машинален общ брой от нейни свободни съждения “.

„ От друга страна това са погрешни политически изказвания, а от трета страна са свободни цитати от разнообразни правила. Държа да отбележа, че сред трите няма никаква връзка, а трите дружно нямат никаква връзка и с конституцията, и законите в страната “, сподели още Иван Гешев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР