Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо

...
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо
Коментари Харесай

За нашия еко дом - пролетНо без химия

Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безвредно за теб и за природата, до момента в който се грижиш за него? Опитай да поддържаш чистотата и положителната сила в него с и с някои домашни хитринки. Ще усетиш разликата! Важно е да вършим съзнателен избор, изключително когато имаме детенце с алергия, дерматит или хронични проблеми на дихателните пътища.

Кои са част от рисковите съставки в препаратите:

Оптически избелители - нервират лигавиците, кожата
Ензими (протеаза, амилаза, липаза) - един от главните причинители на алергии.
Фосфати - нарушение на био равновесието, свръх нарастване на водорасли и растения от висши типове, което води до нежелано нарушение на равновесието на наличните водни организми и утежняване качеството на водата
Тензиди (повърхностно миещите субстанции - ПАВ) не са биоразградими и се натрупват в природата, като образуват пяна в реките и езерата.
Оцветители, аромати и консерванти - създават се от перолни деривати, за които има съществени подозрения, че са канцерогенни.

С какво можем да заместим тези рискови съставки:

Оцет - оцетната киселина (най-добре във винен оцет) е добре позната за разчистване на разнообразни повърхности, варовик, за стерилизация на хладилника, микровълновата и съдомиялната, да вземем за пример. Той е добър разтворител на нормалните за дома замърсители, убива микрорганизми, почиства фугите и не надрасква.



Сода бикарбонат - още едно класическо средство за разчистване, което се среща във всяко домакинство. Разтваря добре мазнини към печката. Тъй като тя има абразивна конструкция, би трябвало да внимаваме и да не търкаме лъскави повърхности, а да оставим просто да работи (объркана с малко вода на средногъста паста), до момента в който се занимаваме с нещо друго. Содата е ефикасна в санитарията - отпушва и почиства канали, отстранява миризми.



Етерични масла (лавандула и чаено дърво) - Масово към момента се подценява силата на етеричните масла, множеството хора считат, че те са просто за благоухание. Но тези две масла имат мощна почистваща мощ. Най-важното свойство е дезинфекцията, а когато има бебе наоколо, приятният и безопасен мирис е от изключително значение.

С одобрени еко препарати - Ако не ни се занимава и нямаме познания и предпочитание за опити, само че желаеме нашият дом да бъде еко, на пазара има задоволително екосъобразни препарати.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР