Искането е в резултат на неявяването им в съда в

...
Искането е в резултат на неявяването им в съда в
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска европейска заповед за арест на Пучдемон

Искането е вследствие на неявяването им в съда в Мадрид за разпит тази заран, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция, базирайки се на правосъден източник.

Предстои съдия-следователката да реши дали да одобри настояването.

Пучдемон и 13 някогашни министри от каталунското държавно управление, свалено на 27 октомври след оповестяването на Каталуния за самостоятелна република, трябваше да се явят на разпит за противодържавна активност и подбудителство на протест.

Пучдемон, който от понеделник е в Брюксел, и четирима негови ексминистри не се появиха в съда.

Белгийският юрист на Пучдемон сподели, че атмосферата в Испания не е добра и клиентът му желае към този момент да стои настрани, само че е подготвен да сътрудничи на съда.

Ако против Пучдемон бъде издадена заповед за арест, това ще го лиши от опцията да взе участие в предварителните избори в Каталуния, планувани от испанското държавно управление за 21 декември.

Преди това испанската прокуратура изиска арест за 8 членове на отстраненото каталунско държавно управление.

Според прокуратурата единственият политик, който може да остане на независимост до старта на правосъдното съвещание е някогашният районен стопански министър Санти Вила.

Днес започнаха слушанията в испанския Национален съд, където трябваше да се явят 14 членове на сваленото от испанските управляващи държавно управление на самостоятелната област.

Петима от тях не се явиха, в това число някогашният водач на региона Карлес Пучдемон, които съгласно испанските медии се намират в Белгия.

По-рано Върховният съд на Испания отсрочи за 9 ноември чуването на шестима някогашни членове на каталунския парламент, в това число някогашния ръководител Карме Форкадел.

Хиляди хора се събраха пред седалището на каталунското държавно управление в Барселона, с цел да показват поддръжката си за бившето управление на самостоятелния район.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР