„Искаме до края на годината да бъде разработена процедурата по

...
„Искаме до края на годината да бъде разработена процедурата по
Коментари Харесай

Министър Петкова обясни отново какви са сценариите за АЕЦ "Белене"

„ Искаме до края на годината да бъде създадена процедурата по желание на стратегически вложител за АЕЦ "Белене " и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на плана, той може да бъде осъществен до 7-8 години “, заяви в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила.

След импортираното през вчерашния ден предложение за плана АЕЦ "Белене " най-работещият сюжет е реализация на активите, счита Петкова.
„ Това е по този начин, тъй като отиваме към разновидността, заложен още при започване на плана АЕЦ "Белене ". Имаме диверсифициране на пазарния риск, реализацията на плана е единственият метод да възстановим всички осъществени досега разноски, да подсигуряваме енергийната си сигурност в дълготраен аспект “, изясни енергийният министър.

Петкова разказа и другите разновидности, които не са задоволително положителни за страната ни. Единият е да не се подхваща нищо във връзка с оборудването, което притежаваме и активите, които притежаваме, близо 3 милиарда лв. са парите на българските данъкоплатци, които са вложени в този план през годините, изясни тя. „ Ако този вид се осъществя и се върви по линията, че са дадени едни пари и няма потребност да се дават спомагателни, това би бил най-негативният вид “, разяснява министърът.
„ В вероятност се вижда, че ще има потребност от нови базови мощности освен в България, само че и в целия район. Ако ние не използваме това съоръжение и активите, които притежаваме на площадката на АЕЦ "Белене " и всички лицензионни документи по отношение на този план, това значи, че ние ще пропуснем една опция с разрешаване на въпроса с енергийната ни сигурност “, сподели Петкова.
„ Този вид ще значи, че БЕХ и НЕК би трябвало да отпишат всички тези активи и разноски, които до този миг са осъществени за "Белене ", което значи, че ще има доста сериозен риск за декапитализацията на НЕК, което ще докара до декапитализация на консолидиран база в границите на Българския енергиен холдинг. Това значи извънредно отрицателни финансови последствия за целия енергиен бранш “, изясни енергийният министър.

„ Другият сюжет е да се продаде оборудването на трето лице, като тук е значима позицията на сътрудниците ни, които са конструктори и производители на оборудването. Това са сътрудниците от "Росатом ".Анализът демонстрира, че този вид е съвсем неосъществим. Ако се реализира, оборудването ще се продаде на доста ниска цена, още веднъж загуба ще последва. Пак има риск от декапитализация на БЕХ “, съобщи Теменужка Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР