Искам обувки, каквито никой друг няма. И самолет, череп и

...
Искам обувки, каквито никой друг няма. И самолет, череп и
Коментари Харесай

3D принтиранетo ще се превърне в двигател на следващото индустриално поколение

Искам обувки, каквито никой различен няма. И аероплан, череп и чаша с осем дръжки.

Този е вманиачен или е замислил нещо рисково, ще си помислите. Не, не ме подозирайте – няма да се забърквам в черна магия, нито в атентат. Планирал съм нещо още по-шантаво – ще си направя всичките тези неща самичък. При това не от клечки, пластилин и парцали. Ще са като същински, в действителност ще са същински.

Вече са във въображението ми и доста скоро ще ги отпечатвам. И това ще е единствено началото!

Добре пристигнали в света на триизмерното принтиране!

То може да звучи като далечна и недостъпна техника, само че на процедура се оказва, че е за (почти) всеки. Възможностите пред 3D сътворението са на практика неизчерпаеми: в главата ви се ражда нов дизайн, скицирате го благодарение на съответния програмен продукт и по-късно го отпечатвате триизмерно, без даже да се замисляте дали обособените детайли си пасват, по какъв начин се свързват между тях и въобще ще можете ли да ги нагодите. С тази гениално елементарна тактика всеки може да направи съвсем всичко. Ще пристигна ли денят, в който самостоятелният дизайн изцяло ще измести всеобщата продукция?

Още сме надалеч от този миг, само че 3D принтирането като технология се разви извънредно бързо през последните години. До наскоро машините, които можеха да го правят, бяха същински колоси, тромави и баснословно скъпи. Днес триизмерните принтери към този момент са дребни и доста по-достъпни. И все по-уверено се настаняват освен в офиси, само че и по домовете.

Именно 3D притнирането е във фокуса на Additive Days 2020 -

интернационално събитие, което се организира един път годишно в София, България. В своята същина то е отдадено на шерването на познания, продан на контакти и зареждането с музи.

Балканският фестивал за адитивно произвеждане е удобна опция за стартирането на нови колаборации и начинания. Събитието подкрепя по-доброто схващане на ролята на 3D принтирането в разнообразни сфери: инженерство, медицина, бизнес и стопанска система, просвета, обучение, архитектура, дизайн, мода и други.

„ Навлизаме във време, в което потребителят към този момент е и дизайнер, и производител! “ Това смело изявление е на Карл Бас, изпълнителен шеф на водача в дизайнерския програмен продукт Autodesk. „ Нещо повече, оттук насетне целият развой на произвеждане и потребление на нещата към нас ще се промени “, счита Бас. Според него Autodesk 123D може да сътвори дизайн на подготвен за триизмерно принтиране предмет единствено въз основата на няколко фотоси от друг ъгъл, направени даже със смарт телефон. „ Хората желаят да вземат участие все по-активно в дизайна на своите артикули. Смартфоните и таблетите са цеховете и поточните линии на бъдещето “, уверен е Карл Бас. А оттова до 3D принтирането има единствено една крачка.

" Очаквам принтирането от ден на ден да заема място в производствата на действителни крайни артикули. Принтирането дава опция да вършим мъдро и гъвкаво произвеждане: там където желаеме, толкоз бройки колкото са ни нужни, без непотребни разноски, заготовки и помощни принадлежности и не на последно място с нужните свойства и геометрии, от които имаме потребност. - разяснява пред Мениджър Нюз Боян Пехливанов, шеф на B2N - компанията, която провежда Additive Days. - След като с времето самите материали стават по-добри и повече като разновидности, технологиите стават по-бързи и по-достъпни, действително нищо не стопира тази технология да навлезе всеобщо в производствата и да ни даде доста нови благоприятни условия в доста разнообразни сфери!

Но какво в действителност съставлява триизмерното принтиране?

Мислете за него като за добре познатата ви факс машина, която ви разрешава да правите копия на неща, без оригиналът да участва физически . Един принтер се състои от две съществени елементи: скенер и принтиращо устройство. Триизмерният скенер „ прочита “ заложения дизайн, след което подава указания на принтера, който пресъздава обекта в триизмерна форма. Тъй като цялата информация е цифрова, измененията се нанасят доста по-бързо, което разрешава оптималната точност при принтирането.

В зората на 3D принтирането направата на един предмет лишава повече от 12 часа, единственият материал, който може да се употребява за моделите, е пластмаса, а доста дребна част от създаденото е в действителност функционално. Днес това е забравена история от сантименталните времена.

„ Материалите, които през днешния ден използваме при принтирането, скоро ще бъдат толкоз положителни, колкото и тези в заводите. Това ще даде опция на хората да моделират всеки предмет съгласно съответните си условия “, уверен е Ерик Карел, началник на френската компания Sculpteo, която е измежду пионерите на комерсиалното 3D принтиране. „ Много скоро вместо да купувате конфекция, ще плащате за предмети, направени особено за вас. “

Карел, който основава Sculpteo, твърдо има вяра, че новата технология ще се трансформира в мотор на идващото индустриално потомство.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР