Искам на Хасково Джаз да се чува стържене на пръстите

...
Искам на Хасково Джаз да се чува стържене на пръстите
Коментари Харесай

Мутата: Не искам скари на Хасково Джаз

Искам на Хасково Джаз да се чува стържене на пръстите по струните на китарата, а не тракане на вилици и лъжици и миризма на скари. Целта ми през всичките 22 години на този фестивал е била да се дава път и сцена на младите гении в джаза и да се резервира музиката в достоверния й клубен тип. По- добре е да има цигарен пушек и вглъбяване в клуба, в сравнение с някаква масовка на хора, които не са пристигнали да се насладят на красивата музика, а са пристигнали за скарата и бирата, сподели създателят и моторът на Хасково Джаз Фест Димитър Русев - Мутата.

Новият почетен жител на Хасково е напълно потънал в страстта на фестивала, който провежда. Разлепя плакати, свири, самичък инсталира апаратурата на няколко подиуми, озвучава и взема ефективно присъединяване в джем сешъните. Изобщо за Мутата е най-точно да се каже, че индивидът фестивал. Той в никакъв случай не пропуща да благодари на община Хасково за дългогодишната поддръжка и на компаниите, които спонсорират начинанието от десетилетия.

Любовта му към музиката си проличава по всяко нещо и изпипването на всеки подробност и в учредителен, и в музикантски проект. Преди концерта, в двора на Градската художествена изложба " Атанас Шаренков " Русев имаше малко време да разиска развиването и историята на обичаната си музика със свръх надарените млади музиканти Александър Леков - който свири като оркестър със седем струнния си бас и " лайф лупинг " резултатите, които употребява, и певицата Желязка Белчинова. Групата им се споделя Ailia X и показа на хасковската аудитория енигматичният си първи албум. Тавата се споделя " Картини от постоянно движещият се свят " и композициите в него завоюваха бурните овации на публиката, която макар студа в двора на галерията устоя до края на близо едночасовия концерт. Много от феновете на красивата музика бяха затрогнати от композиции и песни като " Ефекта на пеперудата ", " Безтегловност ", " Отражение ".

Белчилова благодари на бащата на феста Димитър Русев – Мутата за всичко което правил за развиването на младите музиканти и добави, че той има три сърца. Мутата напомни, че Белчилова е ученичка на Петър Салчев от Академията в Пловдив и неведнъж е гостувала в Хасково. Александър Леков е свирил на хасковския фест още като първокурсник, а в този момент е към този момент учител.

Днес концертната стратегия стартира от 18:30 часа в спектакъл “Иван Димов ”, където ще се показват “Some story ” – Димитър Льолев – саксофони, Михаил Йосифов – тромпет, Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – контрабас и Борислав Петров – ударни. Следва “Two man orchestra featuring Gabor Weisz – Унгария ” – Gabor Weisz – саксофон и флейта, Николай Иванов ОМ – клавишни, Петър Йорданов Бъни – ударни. Groove atelier – David Berkman – пиано, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Васил Хаджигрудев – контрабас, Никола Горялов – ударни.

Джаз феста продължава до събота в това число, детайлности за програмата му четете в нашия уебсайт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР