„Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим

...
„Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим
Коментари Харесай

В София днес решават съдбата на Македония

„ Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим нещо и си стиснем ръцете”, съобщи пред NOVA външният министър на Македония Никола Димитров. Днес той ще се срещне с гръцкия си сътрудник Никос Коциас в София.

В българската столица двамата ще обсъдят проблема с името на Македония, чието решение ще отвори вратите на Европейски Съюз и НАТО за страната.

Македония ще преименува летището в Скопие поради Гърция

Ципрас: Македонска нация в никакъв случай не е съществувала

Лавров: Разговорите за името на Македония са поради Съединени американски щати

„ И двамата с министър Коциас желаеме да решим казуса, което е едно положително начало. Разбира се, имаме и разлики по какъв начин тъкмо би трябвало да се реши този проблем”, съобщи Никола Димитров. Той уточни, че процесът на търсене на решение не е елементарен, защото въпросът съществува отдавна. „ Много по-лесно е да се разрушават мостове, в сравнение с да се строят”.

„ Ние сме доста обременени от историята си. Ние сме доста горди нации. Всички на Балканите. Важно е да покажем на останалата част от Европа, че и тук, на Балканите, можем да се държим европейски. Битката е сред силите на бъдещето и силите на миналото”, счита Никола Димитров.

Външният министър на Македония акцентира, че се мисли за географско означение в името на страната, само че това е доста необятно разбиране и има избрани условия, които би трябвало да бъдат изпълнени.

По думите му до момента Македония се е чувствала слаба и колкото по-силно е било това чувство, толкоз по-назад във времето се търсели корените за национализма.

„ По-добре е да си сътрудничим и да се надпреварваме за нещата, които имат значение през днешния ден, в сравнение с да се състезаваме кой е имал по-славни победи и провали в нашата богата история”, сподели той.

„ В момента национализмът е слаб в Македония и се опитваме да го сменяем с нещо, което назоваваме „ визионерски патриотизъм” – къде желаеме да сме след 10, след 15 години. И по тази причина сме доста признателни на българското председателство, тъй като в тежка обстановка за Европа – и около „ Брекзит”, и около имигрантската рецесия, българското председателство съумя да сложи Западните Балкани още веднъж в дневния ред. За нас е доста значимо Македония да хване този трен. Много дълго чакахме на гарата, значимо е и за нас, значимо е и за стабилността в района да се качим”, акцентира Димитров.

„ Затова започнахме в нашата външна политика да вършим другарства и да решаваме проблеми”, уточни Димитров, само че отхвърли да даде период за решение на проблема с името на Македония.

Такъв обаче през днешния ден даде еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

Европейският съюз е „ мощно уверен”, че Македония ще уреди продължаващия от дълго време спор с Гърция за името си преди юли, съобщи Хан, който също е в София за диалозите сред министрите на външните работи на Европейски Съюз и техните сътрудници от страните-кандидатки за присъединение.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР