Искам да подчертая важността да има управленска програма и тези

...
Искам да подчертая важността да има управленска програма и тези
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Важно е доколко могат да се сбъднат приходите в бюджета, разходите да не ги изпреварят

" Искам да подчертая значимостта да има управническа стратегия и тези политики да залегнат вътре в бюджета. Не е ясно коя политика е залегнала, с цел да бъде бюджетът остойностен по този метод. Ако желаеме да има предвидимост, поредност и резистентност, тази част на управническата стратегия липсва като база и като насочна точка за съставянето на този бюджет ", коментира финансовият специалист Любомир Каримански в " Денят ON AIR ".

Според него това, което Асен Василев е показал, е по-реалистично от това, което се разяснява преди този бюджет да бъде вкаран.

" Всички рецензии в бюджета на служебното държавно управление, че има високи финансови разноски, че те могат да бъдат понижени на 30-40%, видяхме, че това не става толкоз елементарно. Никой не смее да ги понижи толкоз и в този бюджет е по този начин. Трябва да имаме предвид доколко могат да се осъществен приходите и доколко темпът на повишаване на разноските няма да бъде по-висок от темпа на повишаване на приходите ", сподели Каримански пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи растежът на приходите през годините, няма огромен ритъм. " Данъчно-осигурителните доходи порастват през годините по един и същи метод. Странното, което ни карат да се замислим, е до какъв брой растежът на брутния вътрешен артикул и всичко останало, което като брутообразуващия капитал,  може да доведат до по-голям растеж на приходите, с цел да осъществим този бюджет. При състояние, че всички интернационалните институции дават растеж на стопанската система по-малък от този на Министерството на финансите. ЕК дават ръстът на България да е към 1,5. Дават по-малък растеж, ние сме заложили 1,8 ", акцентира специалистът.

По думите на Каримански вложителите не се плашат от това дали има постоянно държавно управление или не, защото търсят сигурност в правната рамка. " Добре е да се направи среда за вложенията, тогава към този момент ни е значимо постоянното държавно управление ", сподели още той.

" Казваме, че за 2023 година нищо няма да се пипа, но когато една политическа мощ излезе на изборите, тя излиза с стратегия, която би трябвало да е нейната управленска. Ако заявиш, че няма да пипаш никакви налози и в това време виждате, че от 1 януари 2024 всички ставки се възвръщат, важно е да бъдем почтени по отношение на бизнеса ", добави той.

Запитан дали има риск в енергетиката, обвързван с дивидентите, той отговори: " Когато приказваме за АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да имаме три неща поради: Първо би трябвало да имаме нововъведения, поправки, нови съставни елементи, системи, би трябвало да имаме интернационална стратегия и активност, която е за обмяна на всички тези стратегии и нуждата от отбраната. Те са в основата в капиталовата стратегия на АЕЦ " Козлодуй ". Когато това са 100% от дивидента, то тогава какво става? В един миг не може да се извърши капиталовата стратегия, застрашаваме националната сигурност, второ би трябвало да имаме квази държавен дълг под формата на това АЕЦ " Козлодуй " да вземе този дълг ", счита Каримански.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР