Искам да кажа на целия български народ – до края

...
Искам да кажа на целия български народ – до края
Коментари Харесай

Министърът на околната среда: Бъдете спокойни, язовирите са пълни

Искам да кажа на целия български народ – до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни потребности, могат да бъдат спокойни, язовирите са цялостни. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Асен Личев, длъжностен министър на околната среда и водите.

Заварих един бюджет със заварени заплащания от порядъка на 11 милиона лв. и не разполагам с бюджет, който да мога да разходвам за главните политики на министерството. Първата ми цел, която в действителност беше превратаджийска, беше да забраня вноса на боклуци, разяснява още министър Личев.

" Оказа се че не мога да го направя, тъй като бившето държавно управление не е приело националния проект за ръководство на отпадъците, в който трябваше да бъдат включени ограничавания за импорт на боклуци ", изясни той.

" В Министерство на околната среда и водите всекидневно се получава информация по какъв маршрут и през кой пункт се движат товари с боклуци. На 5-6 съоръжения е издадено сложно позволение, включващо изгарянето на боклуци и аз не мога да го анулира ", добави Личев.

" Аз ще се опитам най-малко да пускам националната предпочитана рамка за интервала 2021-2027, включваща главния проблем със предпазените зони ", добави министърът. Той изясни, че пълномощията му плануват да може да се ревизират подписаните контракти и да се освободи запас.

Относно замърсяването на въздуха, екоминистърът изясни, че глобата от 2010 година е за редовно превишаване на стойностите на фини прахови частици.

" В момента България би трябвало да приготви позиция до съда с допустимо най-хубава отбрана, с цел да се опитаме или да снемем глобата, или да я минимизираме. 13 общини към този момент са покрили критериите за незамърсяване на територията си с фини прахови частици. До 8 юли би трябвало да изпратим нашата позиция до съда на Европейския съвет ", сподели министърът.

Личев разяснява и въпроса за скандалния хотел " подпорна стена " в предпазената месност " Алепу ".

" Много желая подпорната стена да се събори, само че нямам такива пълномощия. Мога да издам заповед за предпазена околност " Алепу ", което би спомогнало за издаването на позволение за срутване. Моето персонално мнение е, че това не е подпорна стена ", безапелационен е Личев.

" Всичко обаче е в ръцете на ДНСК ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР