Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните

...
Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните
Коментари Харесай

Радев към ЦИК: Трябва да се намели броят на недействителните бюлетини

„ Искам да подчертавам още един път на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, тъй като те освен че основават подозрение в прозрачността на изборния развой, само че действително подменят вота на българския гласоподавател ”. Това съобщи президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Държавният глава се срещна с представители на Централната изборна комисия. По време на срещата са разисквани ограниченията, най-много подбора, подготовката, образованието на членовете на СИК, една добра разяснителна акция и изключително машинното гласоподаване, където вотът няма по какъв начин да бъде сменен или трансфорат съзнателно по-късно в нереален.

„ Затова чакам с организацията, която създавате, да си сложим за цел да понижим броя на недействителните бюлетини, изключително такива, създавани в някои СИК и да създадем тъй че България да стигне едно приблизително европейско равнище на действителните бюлетини ”, сподели президентът Радев.

Според него нова задача пред ЦИК е отбраната на машинния избор. Той се надява, че тези избори в действителност ще бъдат транспарантни. Радев акцентира, че транспарантните избори са залог за демократичните процеси в България.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че машините за гласоподаване би трябвало да са доставени до през днешния ден. „ До през днешния ден машините би трябвало да са доставени в нашата страна, до 15 май би трябвало да бъде подложен софтуерът на машините, а до предходния ден преди изборите те би трябвало да бъдат сложени в секционните изборни комисии ”, сподели тя. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР