Ирландия се е превърнала в машинно отделение“ на ИТ индустрията

...
Ирландия се е превърнала в машинно отделение“ на ИТ индустрията
Коментари Харесай

„Новият петрол“: как Дъблин трупа богатство като център за данни

Ирландия се е трансформирала в „ машинно поделение “ на ИТ промишлеността защо ли не - от видео стрийминг до телефонни приложения и обществени медии

Казват, че всичко ще е в облака. Да де, но къде е облакът? Облакът е центровете за данни (източник: CC0 Public Domain)

Нова индустриална гражданска война е на ход в покрайнините на Дъблин. Огромни благосъстояния се натрупат тихичко в клъстери от анонимни хранилища, в които бръмчат големи центрове за данни.

„ Данните са петролът на новото време, несъмнено “, споделя Брайън Роу, търговски шеф на Servecentric – локален център за данни, представен от phys.org. Роу е нова порода откривател и началник на един „ възел “ в мрежа от 48 центъра за данни в Ирландия.

Казано по-просто, тези сървърни системи обезпечават 24/7/365 достъп до солидни размери данни, мощност за обработката им и несъмнено предпазване – запаси, от които се нуждаят редица цифрови услуги в Европа. „ Хората споделят – всичко ще е в облака. Да де, но къде е облакът? Облакът е центровете за данни “, споделя Роу.

Как се натрупа „ цяло положение “ в ИТ ерата

Според индустриалната група Host в Ирландия, страната се е трансформирала в „ машинно поделение “ на ИТ промишлеността и то защо ли не – от видео стрийминг до телефонни приложения и обществени медии. Правителствените тласъци, квалифицираната работна мощ и високата съгласуваност с Европа и Америка оказват помощ за привличането на вложения в сходни центрове за данни. Очаква се вложенията да доближат 9 милиарда евро до 2021 година

В бранша са заети 5700 души. Те са в функции, еквивалентни на цялостно работно време. Това включва 1800 оператори на центрове за данни, съгласно отчет, направен от Ирландската капиталова организация.

Разположен в индустриална зона покрай автомагистрала, Servecentric е център за колокация, употребен от голям брой предприятия. Той е по-малък от извънредните „ хипермащабни “ центрове като тези на Гугъл, Amazon и Фейсбук.

Във фоайето посетителите би трябвало да показват документ за идентичност на охранителя. Многобройни скенери за пръстови отпечатъци и 160 камери за видеонаблюдение записват всяка стъпка. Записите биват съхранявани три месеца.

Един от клиентите изисква шест равнища на сигурност, в това число инспекции в летищен жанр и частни охранители в своята част от центъра за данни. Роу не споделя кой е, само че загатва, че е марка от сферата на домашните уреди.

Ненаситен вкус за електрическа енергия

В залите на центъра сходно на библиотека са подредени шкафове, цялостни с мигащи сървъри, включени с грижливо подредени кабели. Всички са заключени като сейфове. Цялото пространство жужи от непрекъснатата климатизация, нужна за попречване на прегряването. Това е в действителност източникът на ненаситния вкус за електрическа енергия, която от ден на ден провокира безпокойствие в ИТ промишлеността.

Държавният снабдител на електрическа енергия Eirgrid споделя, че центровете за данни „ могат да изискват същото количество сила като огромен град “. Според компанията, този тип енергопотребление може да съставлява 31% от общото търсене на електричество в Ирландия до 2027 година

През това време се чака Ирландия да не успее да съблюдава задачите си за 2020 година и 2030 година във връзка с оправянето с изменението на климата, съгласно екологичния наблюдаващ в страната. ИТ промишлеността е склонна да вземе отношение към казуса.

Фейсбук неотдавна направи PR акция по отношение на новия си център за данни на стойност 200 милиона евро в Клоний покрай Дъблин, като увери локалните поданици, че оборудването ще бъде 100% захранвано от възобновими източници. Apple пък приключи собствен план, за който се очакваше да вдигне потреблението на електрическа енергия в района с 8%.

Сигурност и етични алтернативи

Съществуват и други опасения. Едно от тях е, че секретността за клиентите е нож с две остриета. Транснационалният темперамент на бизнеса с данни би могъл да докара до това, че Ирландия поддържа неетични или противозаконни практики от типа, следен в миналогодишния скандал с Cambridge Analytica.

Amazon Web Services (AWS) – услуга за облачни услуги чартърен – е необикновен източник на паники за Пол О’Нийл, откривател в Университета в Дъблин. „ Етичните последствия от това да имаме центрове за данни на AWS в Ирландия са евентуално големи “, споделя той.

AWS, която възнамерява да разшири активността си в Дъблин, продава противоречива технология за лицево различаване на американската полиция. „ Тези корпорации вземат участие или са взели участие в доста от огромните несъгласия и диспути на нашата „ мрежова “ епоха, в това число поверителността, пробивите в данните и видеонаблюдението, “ споделя О’Нийл.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР