Иранците са наизлезли по улиците на столицата Техеран и настояват

...
Иранците са наизлезли по улиците на столицата Техеран и настояват
Коментари Харесай

Падат ли аятоласите!? Иранците са на улицата и искат оставката на върховният лидер на Иран ВИДЕО

Иранците са наизлезли по улиците на столицата Техеран и упорстват духовният водач на страната аятолах Али Хаменей да подаде оставка, откакто режимът по неточност смъкна пътнически аероплан.

Видео от мястото на митингите демонстрира по какъв начин ядосаната навалица скандира "Смърт за лъжците " и приканва висшият водач да напусне поста си, поради трагичния боен гаф.

Започналото като бдение в памет на жертвите, починали при свалянето на самолета, бързо прерасна с ядосан митинг против режима. Полицията за преодоляване на безредиците бързо реагира, употребявайки сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата.


"Боинг " на Международните авиолинии на Украйна със 176 души на борда, най-малко 130 от които иранци, бе свален от Противовъздушна отбрана на Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война, малко след излитането си от летището на Техеран на 8 януари.



Дни наред Иран твърдеше, че причина за нещастието е механически проблем, до момента в който в събота не призна, че ракета на иранската войска е свалила самолета.

В събота следобяд започнаха бдения в памет на жертвите пред университетите в Техеран. Те обаче с времето прераснаха в митинги против режима.
За огромни демонстрации се оповестява пред Техеранския университет, Техническия университет Шариф, и още пред вузовете Амир кабир и Аламе.

Пред университета Амир Кабир стачкуващите са скандирали "Долу диктатора " и "Срам за Иранската революционна армия, оставете страната на мира ".



Пред университета Шариф тълпата скандира "Главнокомандващ, подай оставка " (Главнокомандващ на Иран е аятолаха).

Демонстрантите упорстват виновните за свалянето на самолета да бъдат съдени обществено.

Протестиращите също скандират срещу Паравоенното формирование за вътрешна сигурност "Басидж ". Те скандират "Смърт за Басидж ".

С настъпването на нощта, полицията за битка с размириците се опита да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ.

Полицаи, въоръжени с щитове и гумени палки се пробваха да разпилян тълпата, полицията също употребява и водни оръдия.

Опозиционни на режима групи обявиха, че митингите отразяват отрицателното отношение на иранските жители по отношение на държавното управление, корупцията и репресиите.

"Протестите на хилядите иранци в Техеран спукаха балона на пропагандата на режима, що се отнася до ликвидирането на Касем Сюлеймани ", сподели Шахин Гобади, представител на опозиционната на режима група Народната организация на муджахидините на Иран в изказване за DailyMail.com.



Гобади сподели, че митингите "показват същинските настроения на иранците и още веднъж ядно потвърждават, че Иран е буре с барут и иранският народ няма да спре, до момента в който режимът не се смени ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР