Иранският президент Хасан Рохани ще посети Швейцария и Австрия в

...
Иранският президент Хасан Рохани ще посети Швейцария и Австрия в
Коментари Харесай

Рохани ще посети Швейцария и Австрия, докато Европа се опитва да спаси ядрената сделка

Иранският президент Хасан Рохани ще посети Швейцария и Австрия при започване на идващия месец, оповестиха двете европейски страни през днешния ден, предадоха ДПА и Ройтерс.

Визитите ще бъдат направени на фона на опитите на Европа да избави нуклеарното съглашение с Иран и в миг, когато се чака подновяването на американските наказания против страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Целта е да се намерят способи да се запази напредъкът, реализиран посредством това съглашение, и да се подсигурява неразпространението на нуклеарни оръжия в района, макар решението на Съединени американски щати да се отдръпват от (сделката) ", се споделя в известие на швейцарското държавно управление.

Рохани ще бъде на 2 и 3 юли в Швейцария, където ще беседва с президента Ален Берсе и с членове на държавното управление, а на 4 юли ще посети Австрия за срещи с президента Александър ван дер Белен и с канцлера Себастиан Курц.

Това ще е първата обиколка на иранския президент в Западна Европа от две и половина години. Тя идва след решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да изтегли страната си от иранската нуклеарна договорка.

Изборът на двете страни за визитата на Рохани не е инцидентен. Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, е основен дипломатически сътрудник за Техеран, тъй като Съединени американски щати и Саудитска Арабия са помолили неутралната страна да съставлява ползите им в Иран. Сунитска Саудитска Арабия е най-големият районен противник на шиитски Иран.

Австрия пък е хазаин на Международната организация за атомна сила (МААЕ), която следи осъществяването на нуклеарното съглашение. Според МААЕ Иран съблюдава съглашението с 6-те международни сили и доста е лимитирал нуклеарната си стратегия. Сделката бе реализирана след дълги и комплицирани договаряния, които се водиха точно в Швейцария и Австрия.

Ръководителите на Иран споделят, че биха желали съглашението да остане в действие с останалите пет страни - Англия, Германия, Франция, Русия и Китай, само че единствено в случай че Европейски Съюз продължи икономическите си връзки с Техеран без значение от глобите на Съединени американски щати.

Австрия ще " поддържа напъните на Европейски Съюз да бъде избавено нуклеарното съглашение с Иран ", съобщи източник от президентството във Виена, представен от ДПА.

Германия, Англия и Франция също обявиха, че желаят да запазят договорката, само че доста техни компании показаха опасения от риска да попаднат под ударите на американските наказания, в случай че продължат бизнеса си с Иран.

Очаква се иранският президент да бъде съпроводен в европейската си обиколка от външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Рохани ще води със себе си и видни представители на иранските бизнес среди и се чака в Европа да бъдат подписани няколко културни, стопански и политически съглашения, заяви иранската държавна телевзия, без да посочи какви.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР