Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в понеделник, че Израел ще

...
Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в понеделник, че Израел ще
Коментари Харесай

Президентът на Иран предупреди Израел да внимава

Иранският президент Ебрахим Раиси предизвести в понеделник, че Израел ще бъде цел на въоръжените сили на страната му, в случай че направи " най-малкия ход " против Иран, оповестява Асошиейтед прес.

Той направи изказване, когато договарянията във Виена бяха в застой по отношение на съглашение за преодоляване на нуклеарните качества на Иран, които съгласно Техеран се употребяват за мирни цели. Израел се опълчва на съглашението, заявявайки, че не прави задоволително, с цел да ограничи нуклеарната стратегия на Иран или военните му действия в района. Израелските чиновници обявиха, че едностранно ще създадат нужното, с цел да защитят страната си.

Раиси се обърна непосредствено към Израел по време на тирада на годишен церемониал на иранските въоръжени сили.

" Ако най-малкият ход от ваша страна се случи против нацията в Иран, центърът на ционисткия режим ще бъде дестинация на нашите въоръжени сили ", сподели Раиси, визирайки Тел Авив.

Раиси не даде детайлности, само че сподели, че Иран следи " от близко " всяко придвижване на Израел.
 Иран дава цялостен достъп на МААЕ единствено след нуклеарна договорка
Иран дава цялостен достъп на МААЕ единствено след нуклеарна договорка

МААЕ в този момент продължава да следи дейностите в нуклеарните обекти на Иран, само че няма достъп до записаната информация

Иран не признава Израел след Ислямската гражданска война от 1979 година, която смъкна прозападната монархия и докара ислямистите на власт. Той поддържа антиизраелски бойни групировки като Хамас и Хизбула.

Раиси съобщи, че военната мощност на Иран е възпиращ фактор. Той добави, че армията е съумяла да усъвършенства качествата си макар годините наказания против страната поради нуклеарната стратегия на Техеран. Парадът в понеделник сподели реактивни изтребители, хеликоптери, дронове и системи за противовъздушна защита, както и военни танкове, ракети и военноморски кораби.

През последните години Израел усъвършенства връзките със прилежащите арабски страни в Персийския залив, което разгневи водачите на Иран. Техеран също упрекна Израел за саботажа на неговите нуклеарни обекти и убийствата на неговите нуклеарни учени.

Ядрената договорка се провали преди четири години, когато някогашният президент Доналд Тръмп изтегли Съединените щати и наложи съкрушителни наказания на Иран . Междувременно Иран доста разшири нуклеарната си работа.

Американските разследващи организации и МААЕ считат, че Иран е имал проведена военна нуклеарна стратегия до 2003 година Иран упорства, че нуклеарната му стратегия е ориентирана към генериране на сила и за медицински цели.
 МААЕ разкри нови стъпки на Иран към обогатяването на уран
МААЕ разкри нови стъпки на Иран към обогатяването на уран

Страната вкарва в употреба завод за произвеждане на части за центрофуги
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР